Energie verde la Slatina Timiș! Primăria își cumpără eoliene!

Dacă în unele localități din Caraș-Severin se defrișează păduri și se colmatează râuri, iar în altele alimentarea cu energie electrică reprezintă încă o problemă, la Slatina Timiș s-a bătut palma pentru ca Primăria să producă energie verde!

E vorba despre achiziția de eoliene, s-a grăbit să explice pentru expressdebanat.ro primarul Gheorghe Roma. Avem pe teritoriul comunei opt eoliene, proprietatea unei firme din București cu care am fost asociați în participațiune pentru parcul eolian mare de după Cornuțel. A picat investiția din cauza certificatelor verzi și a schimbării legislației. Noi nu am avut decât de câștigat. Nu am cheltuit nimic. Finanțatorul firmei din București a fost grupul Filasa din Franța. Francezii s-au retras și a picat tot. Eolienele sunt suficiente ca să ne asigure iluminatul sau consumul de energie la școli. Avem și noi două eoliene făcute de ei cadou pe Dealul Cornuțel, dar nu avem licență de producător. Acum s-a simplificat legislația. Ne-au făcut o ofertă, pentru că terenul pe care sunt amplasate eolienele e proprietatea Consiliului Local. Nemaiavând investiția în zonă, nu îi mai interesează. Am reușit să negociez cu ei, am ajuns la 7.000 de euro pe bucată, pe care să îi plătim în cinci ani. Am pus și condiția ca ei să ne obțină toate licențele. Ei nu le pot vinde altcuiva decât cu acceptul nostru”.

Știind că demontarea eolienelor ar costa, primarul Roma a negociat la sânge pentru achiziționarea lor. În plus, s-a asigurat că nu cheltuie banii aiurea. „Dacă nu funcționează, întrerupem discuțiile. Noi le punem în funcțiune, le-am cuprins în buget, și astfel am produce o parte din consumul de energie. Cam 40 la sută. De ce să stea acolo?! Am fost în audiență și la directorul Enel, pentru a mă asigura că le putem pune în funcțiune. Prima tranșă o dăm în decembrie 2018. Acordul de principiu a fost dat de Consiliul Local. Noi am plătit până acum cam un miliard pe an facturile la energie electrică. Nu avem nimic de pierdut, am avut numai de câștigat de pe urma acestui proiect, chiar dacă el nu s-a mai făcut”, a mai spus primarul din Slatina Timiș.