Energia geotermală, folosită pentru încălzirea instituțiilor publice din Giarmata. Primăria speră să atragă bani europeni

primaria giarmata

Primăria Giarmata intenționează să încălzească cele mai importante instituții publice din comună cu ajutorul energiei geotermale. În acest sens, primăria a depus cererea de finanțare în vederea accesării a peste patru milioane de euro, bani europeni, pentru a pune în practică proiectul.

Cu scopul de a reduce costurile, dar și de a contribui la un mediu mai puțin poluat, Primăria Giarmata are în plan să încălzească mai multe instituții publice din comună folosind energia geotermală.

Claudiu Mihălceanu, primarul comunei Giarmata, a anunțat că instituția pe care o conduce a depus o cerere de finanțare cu bani europeni a unui proiect în acest sens. Proiectul are o valoare totală de aproape 27 milioane de lei, cu TVA inclus, din care o sumă de aproximativ 22 milioane lei este eligibilă, diferența fiind asigurată din bugetul local. Cererea de finanțare a fost depusă în cadrul Programului Operațional Competitivitate 2014 – 2020.

Scenariul aprobat prin hotărâre de consiliu local prevede realizarea unui sistem centralizat de producere și distribuție a energiei termice utilizând extracție energie geotermală și pompă de căldură pentru ridicarea temperaturii rezultate din foraj, în scopul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și de creștere a independenței energetice”, a afirmat Claudiu Mihălceanu.

Mai precis, dacă cererea de finanțare va fi aprobată, vor fi încălzire cu ajutorul energiei geotermale următoarele instituții publice din Giarmata: Casa de cultură, Primăria Giarmata, sala de sport, Școala Giarmata (corpurile 1, 2 și 3), precum și sediul de pompieri și al centrului de permanență medicală.