Primăria Giarmata intenționează să încălzească cele mai importante instituții publice din comună cu ajutorul energiei geotermale. În acest sens, primăria a depus cererea de finanțare în vederea accesării a peste patru milioane de euro, bani europeni, pentru a pune în practică proiectul.
Cu scopul de a reduce costurile, dar și de a contribui la un mediu mai puțin poluat, Primăria Giarmata are în plan să încălzească mai multe instituții publice din comună folosind energia geotermală.
Claudiu Mihălceanu, primarul comunei Giarmata, a anunțat că instituția pe care o conduce a depus o cerere de finanțare cu bani europeni a unui proiect în acest sens. Proiectul are o valoare totală de aproape 27 milioane de lei, cu TVA inclus, din care o sumă de aproximativ 22 milioane lei este eligibilă, diferența fiind asigurată din bugetul local. Cererea de finanțare a fost depusă în cadrul Programului Operațional Competitivitate 2014 – 2020.
„Scenariul aprobat prin hotărâre de consiliu local prevede realizarea unui sistem centralizat de producere și distribuție a energiei termice utilizând extracție energie geotermală și pompă de căldură pentru ridicarea temperaturii rezultate din foraj, în scopul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și de creștere a independenței energetice”, a afirmat Claudiu Mihălceanu.
Mai precis, dacă cererea de finanțare va fi aprobată, vor fi încălzire cu ajutorul energiei geotermale următoarele instituții publice din Giarmata: Casa de cultură, Primăria Giarmata, sala de sport, Școala Giarmata (corpurile 1, 2 și 3), precum și sediul de pompieri și al centrului de permanență medicală.