Eminescu, purtat pe drumuri la Caransebeș fără aviz de la Cultură

trifu vuita, directia pentru cultura caras severin
stiri si publicitate cu Casino Herculane by sungarden

Ministerul Culturii nu și-a dat avizul pentru amplasarea statuii marelui poet în centrul Caransebeșului. Direcția Județeană de Cultură somează primăria să respecte legea.

Deși bustul poetului a fost dezvelit încă din luna mai, proiectul nu are nici acum avizul Ministerului Culturii. Am reținut asta din declarația lui Trifu Vuița (foto), directorul Direcției Județene de Cultură Caraș-Severin. Instituția pe care o conduce a făcut două adrese către Primăria Caransebeș cu privire la autorizația de construire și avizul pe care Ministerul Culturii ar fi trebuit să-l emită pentru amplasarea statuii. Prima adresă a fost făcută în luna mai, fără vreun răspuns de la Primăria Caransebeș. A doua a fost trimisă pe 2 septembrie.

„Clădirea Primăriei Caransebeș este monument istoric și, conform legii, zona de protecție a monumentelor este de 100 de metri în jurul acestora. Dacă se construiește mai aproape de această distanță, trebuie aviz de la Ministerul Culturii, iar statuia lui Eminescu este mai aproape decât limita stabilită de lege”, a precizat Trifu Vuița. Acesta a dat exemplul unei situații similare petrecută la Reșița, când primăria a făcut adresă către Direcția Județeană de Cultură pentru amplasarea în Parcul Cărășana a bustului episcopului Valeriu Traian Frențiu. „Adresa a fost făcută în luna mai și, în aproximativ două luni, a venit avizul de la Ministerul Culturii. Documentația a fost întocmită bine de primărie cu sprijinul instituției noastre. S-a obținut avizul într-o situație similară și în aceeași perioadă. Rugăm Primăria Caransebeș să intre în legalitate, conform legii 422/2001”, a mai spus Vuița.

Din declarația sa, reținem că legea în cauză nu prevede un termen până la care Primăria Caransebeș poate intra în legalitate întrucât avizul Ministerului Culturii trebuia obținut înainte de amplasarea statuii. Dacă însă situația nu se schimbă, este prevăzută sancțiunea cu amendă în jur de 5.000 de lei însă Direcția Județeană de Cultură nu dorește să fie „sperietoare”, în exprimarea directorului Trifu Vuița, dar vrea ca totul să fie legal la Caransebeș. Motiv pentru care va continua demersurile, inclusiv spre alte autorități de la nivel de județ, precum Consiliul Județean sau Inspectoratul de Stat în Construcții. Asta după ce adresa trimisă luni Primăriei Caransebeș a fost făcută cu înștiințarea Prefecturii Caraș-Severin.

promovare banner maxagro Stiri cu Muzeul din Timisoara

„Ne-am preocupat întotdeauna de monumentele din județ, deci și de cele din Caransebeș. Aici am avizat lucrări de reparații și reabilitare la clădiri precum Palatul Comunității de Avere, muzeu sau judecătorie. Întreținerea acestor clădiri cade în sarcina proprietarilor și autorităților locale, conform legii 422/2001. Am mai dat avize inclusiv pentru stațiile de transport public și pentru modernizarea mai multor străzi. Colaborăm și vom colabora pentru realizarea diverselor proiecte, nu punem frână niciunei inițiative”, a încheiat Trifu Vuița asigurând Primăria Caransebeș de deschidere totală din partea instituției pe care o conduce.

City managerul Caransebeșului, Florin Bogdea, susține că nu are cunoștință despre adresele trimise primăriei de Direcția Județeană de Cultură întrucât niciuna nu i-a fost retransmisă. Bogdea mai spune că de realizarea bustului s-a ocupat Episcopia Caransebeșului, afirmație confirmată de către Casian Rușeț, consilierul cultural al episcopiei. „În parteneriat cu Societatea Femeilor Ortodoxe, ne-am ocupat de realizarea bustului, de către d-na Linda Saskia Menczel din Timișoara, precum și de turnarea acestuia. Apoi am pus la dispoziția primăriei o scalare a bustului, în funcție de care se face soclul și se amenajează spațiul din jur”, a spus Casian Rușeț.

Acesta susține că tot ceea ce ține de amplasarea bustului, inclusiv documentele necesare, intră în atribuțiile proprietarului terenului. În cazul de față, acesta este Primăria Caransebeș. „Bustul a fost predat administrației locale pentru amplasare. Terenul pe care a fost amplasat este al primăriei iar avizul trebuia obținut de proprietarul terenului”, a încheiat Casian Rușeț. Altfel spus, la Caransebeș, Luceafărul poeziei românești se vede purtat pe drumuri, între primărie și episcopie, mai ceva ca-n timpul vieții, când trecea pe lângă plopii fără soț de pe strada Veronicăi Micle. Atunci însă se purta pe drumuri de bună voie și nici n-avea nevoie de aviz…

Stiri si Publicitate, joburi in Timisoara si Resita STPT job 1000x200 Stiri si Publicitate in Timisoara si Resita 1000x100 edb
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/