Eliminarea scutirii de impozit pentru IT-iști ar putea adânci criza angajaților din domeniu. Avertismentul rectorului Politehnicii din Timișoara

rector upt florin dragan 2
gif card de energie dacus 1000x100 alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Eliminarea scutirii de impozit a IT-iștilor poate avea un efect invers, spune rectorul Universității Politehnica din Timișoara. În piață deja există o tendință a angajaților a-și înființa PFA-uri sau de a lucra pentru companii din străinătate, adaugă Florin Drăgan. În prezent sunt aproximativ 100.000 de angajați în IT care beneficiază de scutirea impozitului pe venit.

Mai multe informații care circulă în spațiul public potrivit cărora există discuții despre eliminarea scutirii impozitului pe venit de care beneficiază angajații din IT, construcții și cercetare îi îngrijorează pe cei din domeniu. O astfel de măsură ar genera un plus de 600 de milioane de euro la bugetul statului, estimează Ministerul Finanțelor. Dar există și un efect invers, spune rectorul UPT, Florin Drăgan.

„Multe companii de IT din străinătate deja au început campanii de recrutare, iar planul lor cuprinde și angajați din România. Pandemia de coronavirus a făcut ca distanța să nu mai fie o problemă. Practic, oamenii pot lucra de acasă pentru companiile de afară pentru că acestea nu le vor impune prezența fizică la birou sau în țara respectivă. În momentul în care veniturile angajaților din IT vor scădea, ei vor fi tentați să facă pasul către firme de afară. Piața IT nu poate suporta o astfel de migrație pentru că este o mare criză de specialiști. Pe de altă parte, există un trend ca angajații cu venituri mari să își facă PFA-uri sau propriile firme unde este un altfel de sistem de impozitare. O eliminare a scutirii impozitului pe venit va face ca aceste tendințe să crească și automat taxele plătite statului vor scădea.”, susține Florin Drăgan.

Reprezentanții universității arată că în ultimele șase luni au fost anunțate investiții străine de aproximativ un miliard de euro pentru extinderea capacității de producție a unor companii, dar și pentru cercetare, în crearea unor noi produse inovatoare. O mare parte din bugetele planificate de aceste companii este alocat resursei umane.

„În momentul în care specialiștii financiari ai acestor companii au planificat bugetele de extindere, au luat în calcul baza fiscală care exista în acel moment. O astfel de mișcare ar produce un adevărat șoc pentru că în România, când recrutezi un om, negociezi salariul net. Dacă salariul este impozitat, practic îi propui un venit mai mic față de ce era planificat în buget iar acest lucru poate duce la o îngreunare a recrutării. Altfel spus, investițiile anunțate deja ar putea fi afectate sau s-ar putea tempera. Putem fi puși în situația ca proaspeții absolvenți ai universităților din România să fie direct angajați de companii din străinătate, să lucreze pentru birourile de acolo pe salarii mai mari, iar criza forței de muncă de la noi să se acutizeze.”, explică Drăgan.

1000x100 (3)

Digitalizarea și construcțiile, doi „stâlpi” care ar putea fi afectați de intrarea în vigoare a acestei măsuri

Cei de la Poli spun că, din 2018, numărul studenților Facultății de Construcții a început să crească, asta și pentru că au fost introduse mai multe facilități fiscale pentru angajații din acest domeniu. Iar absolvenții de Construcții au o rată de angajabilitate egală cu cei de la Automatică și Calculatoare.

„Putem spune că facilitățile fiscale introduse la acel moment au «albit» acest domeniu. Dacă ne întoarcem la sistemul de impozitare din construcții de la nivelul anului 2017, toate eforturile depuse până în prezent vor fi anulate și ne întoarcem la o muncă «la gri» a angajaților. Pentru absolvenții de Construcții de la UPT, angajabilitatea a crescut cu aproape 10% comparativ cu acum patru ani. Planul Național de Redresare și Reziliență se bazează foarte mult pe investiții în infrastructură. Dacă punem bețe în roate firmelor din construcții, obiectivele asumate în PNRR pot fi îngreunate.”, mai spune Florin  Drăgan.

Un alt domeniu important în PNRR este digitalizarea. Acest lucru se poate face cu IT-iști și cu oameni din cercetare, care și ei beneficiază de scutirea impozitului pe venit. Dacă veniturile acestora vor scădea, atunci ei vor pleca sau vor migra spre alte forme de colaborare, concluzionează rectorul UPT, iar multe dintre proiectele de digitalizare vor fi în pericol.

publicitate Timisoara banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/