Prima regulă, în cadrul oricărei competiții, dar mai ales în cadrul celei de robotică se referă la eliminarea ideii de a subestima un adversar, încercarea de a-l cunoaște mai bine fiind prioritară în vederea îmbunătățirii propriei tactici. Ei bine, tocmai de acest lucru au putut beneficia elevii Liceului Tehnologic „Clisura Dunării”, înscriși la cea de-a treia ediție a competiției First Tech Challenge, în cadrul Demo-ului găzduit weekendul trecut de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai mult decât atât, în cadrul demonstrației, tinerii au avut ocazia nu doar să-și etaleze munca, ci, de asemenea, să scape de emoțiile primei etape eliminatorii, care va avea loc luna viitoare.
În cadrul întâlnirii din capitala Banatului, celor 10 membri ai echipei din Moldova Nouă li s-au alăturat alte 30 de echipe din județele Timiș, Arad, Hunedoara, Alba, Dolj, Sibiu, Gorj, Olt, Mehedinți, iar în acest context l-am întrebat pe unul din mentorii echipei din orașul riveran Dunării, ing. Sabin Dănuț Munteanu, cum s-a descurcat robotul construit de elevii săi, comparativ cu prestația celorlalte echipe? „Robotul nostru, fără să ne lăudăm, este pe drumul cel bun! Se deplasează destul de repede, are mobilitatea necesară unui concurs. Relatez un moment inedit: după ce a executat o mișcare cerută de regulament, aceea de a depune elemente în «lander», drivers l-au răsturnat, dar au reușit să-l repună pe roți, doar prin capacitățile interne ale robotului. Asta spune ceva pentru cei care au fost atenți!”.
Totodată, această simulare a fost benefică pentru elevii liceului de la malul Dunării, întrucât au avut posibilitatea de a observa unde mai trebuie lucrat, astfel încât robotul lor să funcționeze la capacitate maximă. În acest sens, profesorul amintește: „Mai avem puncte și probleme de rezolvat și sperăm să le rezolvăm. Amintim aici: fiabilitatea motoarelor de acționare pentru ridicarea brațelor, sistemul de ridicare/coborâre pe «lander», cables management, sistemul de prehensiune, carcasele de protecție, extrem de necesar pentru că pe terenul de joc sunt și alți roboți, care ar putea atinge un întrerupător, un cablu sau telefonul și ar putea scoate din joc robotul. În final, ar trebui să ne ocupăm și de design-ul general; contează și asta pentru cei ce nu vor înțelege performanța decât prin aspectul exterior. Așa cum spune un proverb: haina face omul, am putea translata să spunem că: design-ul face robotul… nu?”.
Despre care ar fi șansele de reușită ale singurului liceu din Caraș-Severin participant la concurs, asta după ce a avut șansa vizualizării muncii celorlalte echipe, ing. Munteanu relatează: „Sigur, am tras cu ochii și la realizările altora! În ceea ce ne privește, șanse sunt, dar ar trebui rezolvate toate punctele amintite mai sus și, chiar dacă le vom rezolva, tot nu suntem total siguri că vom merge la București, la etapa națională, undeva în martie 2019. Ne jucăm șansa!”.
Desfășurându-și activitatea într-un mediu extrem de subfinanțat și fără dorința de a face politică din această afirmație, cadrul didactic nu uită să-i menționeze pe sponsori, care le-au pus la dispoziție anumite resurse copiilor, sponsori printre care se numără: „«Nație prin Educație», BRD, SC AutoAlex SRL, SC Imperial SRL, SC Ando SRL, E-learning Company, Hotel Reghina Blue”. Cu sprijinul lor, mai completează Munteanu, „copiii s-au simțit foarte bine și sperăm să fie toate bune până la final. Fie ca acest final să fie la un nivel mai înalt al competiției First Tech Challenge!”.
Rezultatele primei etape a competiției din acest an vor fi afișate undeva prin 22-24 februarie, iar cu privire la acest subiect, mentorul tinerilor din cadrul Liceului Tehnologic „Clisura Dunării” concluzionează: „Să nu uităm de experiența competițională, care, în orice sport, este definitorie. Aici nu sunt pro ideii referitoare la «…norocul începătorului…», aici este tehnică aplicată și asta spune totul. Tehnica adusă la performanță, împletită cu competențele dobândite de cei doi drivers (intenționăm să mai pregătim încă doi drivers) denotă că se pot obține rezultate. Sperăm să le aducem. Menționez că ceea ce facem noi a depășit de mult nivelul jocului, este tehnică la nivel ridicat: să concepi robotul să fie eficient, să realizezi ceea ce ai în minte, să programezi anumite mișcări, să execuți componente la imprimanta 3D și toate acestea la vârsta liceului, ei bine, asta nu este la nivelul oricui; nu ne lăudăm, dar acesta este adevărul. Cine nu crede este invitat să vadă!”.