Elevii din Timiș, în grevă japoneză, în semn de protest față de tăierea burselor

elevi burse

Elevii din mai multe licee din șase județe, inclusiv Timiș, au anunțat că în perioada 10 – 16 ianuarie sunt în grevă japoneză, în semn de protest față de decizia Ministerului Educației de a crește media pentru acordarea burselor de merit de la 8,50 la 9,50. „Tăiați șpăgile, nu bursele elevilor”, este mesajul liceenilor.

După protestul organizat săptămâna trecută în fața Ministerului Educației, elevii au pregătit o nouă acțiune prin care să-și arate nemulțumirea asupra deciziei de creștere a mediei necesare pentru acordarea burselor de merit, de la 8,50 la 9,50.

Astfel, elevii din mai multe licee din șase județe, printre care și Timiș, au anunțat că organizează o grevă japoneză în perioada 10 – 16 ianuarie. Asta înseamnă că elevii nemulțumiți de decizia Ministerului Educației vor avea prinse de brațe banderole albe, în timpul orelor.

Bursele școlare sunt un drept fundamental al elevilor pe care Ministerul Educației s-a gândit să îl modifice după 10 ani. Criteriile de acordare ale burselor au fost stabilite de un deceniu, iar în urmă cu câteva zile cei din fruntea ministerului au decis să le schimbe peste noapte, din pix. Astfel, sute de mii de elevii rămân fără bursă din cauza unei decizii luate fără consultare și fără a fi gândită pe termen lung. Asociațiile de Elevi din țară au avut o acțiune de protest la Ministerul Educației, iar în viitor vom demara un proces în Instanță în acest sens. Eforturile elevilor nu sunt răsplătite, iar întotdeauna când trebuie bani tăiați de undeva, cei puși la zid, sunt și vor fi mereu elevii, adică viitorul acestei țări. În acest sens transmitem un mesaj simplu: tăiați șpăgile, nu bursele elevilor! Criticăm aspru această decizie și începem o grevă japoneză ce presupune legarea unei banderole albe de mână”, a transmis Asociația Elevilor din Timiș.

De asemenea, elevii din întreaga țară au creat și o petiție care poate fi semnată online, prin care se solicită creșterea criteriului de burse de la 8,50 la 9,50. Elevii susțin că aproximativ 730.000 de copii rămân fără burse, ca urmare a noii decizii luate de Ministerul Educației.