Elevii de gimnaziu din Timișoara, invitați, în vacanță, să construiască bărci din lemn

foto3canotci
publicitate si promovare in ziar

În luna iulie, elevii de gimnaziu din Timișoara sunt chemați, în cadrul proiectului Ecluze pe Bega, să participe la un atelier în care vor construi o canotcă, celebra ambarcațiune concepută de marele sportiv român Ivan Patzaichin. 

Elevi din ciclul gimnazial de la Școala Babel, dar și de la alte unități de învățământ, vor avea ocazia ca între 3 iulie și 31 iulie să deprindă, alături de meșterul marangoz Viorel Gheorghe, tainele construcției de ambarcațiuni. Vor descoperi, de asemenea, importanța apei pentru dezvoltarea unei comunități și în construirea identității locale. Marangozeria (construcția de bărci) este un meșteșug tradițional uitat în România, pe care Rowmania și Asociația Mila 23 Ivan Patzaichin încearcă să îl readucă la viață, cu sprijinul entuziaștilor.

Atelierul se va desfășura de luni până vineri, pentru aproximativ 3 ore și jumătate în fiecare zi, la noul corp de clădire al Școlii Babel – Timișoara, str. Phoenix, nr. 41. Există 10 locuri disponibile pentru elevi de gimnaziu; înscrierile pentru aceste locuri se pot face online, completând formularul de înscriere. Nu sunt necesare cunoștințe sau abilități anterioare speciale. Participarea la atelier este gratuită, toate materialele necesare fiind furnizate de organizatori.

foto4canotci

Exercițiul de „învățare cu sens”, așa cum este denumit de inițiatori, îi îndeamnă pe copii să experimenteze aplicarea practică a cunoștințelor dobândite în școală, înțelegând astfel mai bine utilitatea acestora. Micii marangozi vor învăța să măsoare, să citească planuri de execuție, să înțeleagă noi noțiuni din fizică, chimie, matematică, dar mai ales – vor învăța să lucreze în echipă. Vor exista și activități complementare, copiii având ocazia să învețe despre regulile de bază ale fotografiei, noțiuni de economie, ecologie, exersându-și totodată gândirea critică și spiritul civic activ.

La finalul atelierului, micii navigatori se vor putea bucura de produsul finit al muncii lor și vor ieși cu canotca pe Bega. Astfel, se va înființa filiala din Timișoara a clubului „Călăuzele Apelor”, o rețea unică de localități din România unite de apă, acolo unde există grupuri de copii care și-au construit propria canotcă.

2021 07 20 canotca

Proiectul Călăuzele Apelor (Pathfinders of the Waters) a pornit ca o inițiativă ce vizează copiii din satele cu acces limitat la activități culturale, folosind lotca ca mijloc de a dobândi noi cunoștințe și abilități. Prin ateliere de construcție a bărcilor din lemn, copiii obțin o înțelegere mai profundă a valorii patrimoniului, inclusiv a relevanței sale pentru schimbările climatice și a legăturilor cu sustenabilitatea. Copiii învață să se reconecteze cu resursele locale din zona lor și să promoveze o apreciere pentru diversitatea culturală și etnică.

publicitate banner website comunitatetm 1000 x 100 px final 01