Elevii caransebeșeni, senzații de neuitat! Au trăit pe pielea lor consecințele consumului de alcool și droguri la volan [FOTO]

Conform celor mai recente studii realizate atât în rândul populației școlare, cât și în rândul tinerilor din România, canabisul este cel mai consumat drog. Pentru prima oară în întreaga perioadă de monitorizare, canabisul este la același nivel cu heroina în ceea ce privește cererea de tratament ca urmare a consumului de droguri.

Optimismul artificial și iluzia menținerii autocontrolului sunt periculoase, din cauză că afectează raționamentul. În  practică, cel mai mare pericol este acela ca utilizatorul să nu aibă bani pentru a-și plăti viciul și astfel se dă bătut, intrând într-o lume dominată de droguri, unde crima și prostituția sunt singurele modalități de supraviețuire. În acest caz, consumatorul de droguri devine nu numai o persoană nefericită, ci și o problemă socială.

Acesta a fost tabloul prezentat de specialiștii Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin, alături de reprezentanții Organizației pentru Strategii și Programe de Dezvoltare Caransebeș, în fața adolescenților și tinerilor prezenți în parcul de agrement Teiuș la o acțiune menită să marcheze Ziua Internațională Împotriva Consumului și Traficului Ilicit de Droguri, ce are loc în 26 iunie.

Cu această ocazie au avut loc activităţi specifice, de informare, conştientizare şi educare a populaţiei cu privire la problematica drogurilor în România, organizatorii trăgând astfel un semnal de alarmă referitor la riscurile şi consecinţele nocive ale consumului şi traficului de stupefiante. Au fost distribuite materiale de informare cu mesaje antidrog şi au avut loc dezbateri pe teme corelate cu uzul, abuzul şi traficul de droguri.

De asemenea, a fost organizat un flashmob având mesajul „Colorează-ţi viaţa… altfel!” și partea cea mai interesantă a fost organizarea unui poligon auto în parcarea din Parcul Teiuş, unde elevii și tinerii s-au putut urca la volanul unui autoturism prevăzut cu dublă comandă şi copilotat de instructor auto, cu ochelari care simulează vizual efectele consumului de alcool şi droguri, pe un traseu organizat şi supravegheat de lucrători din cadrul Poliţiei Rutiere. Acest exercițiu a marcat și finalul proiectului „Conduită Rutieră ANTIDROG!”, sub sloganul „Fără riscuri! Alege viaţa!

Cuib de vise 1000x100

Începând din 1987, în fiecare an, în data de 26 iunie, la nivelul tuturor ţărilor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) se marchează Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri, ca expresie a determinării ONU de a consolida acţiunile şi cooperarea la nivelul statelor membre, pentru atingerea obiectivului de a avea o societate internaţională fără consum abuziv de droguri. An de an, Oficiul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) este promotorul campaniei internaţionale de sensibilizare privind provocarea majoră pe care drogurile ilicite o reprezintă pentru societate în ansamblu şi încurajează derularea, în lumea întreagă, a cât mai multor activităţi de atenţionare cu privire la acest fenomen. Tema UNODC pentru Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri de anul acesta are ca mesaj: „Întâi ASCULTĂ! Ascultându-i pe copii şi tineri, realizezi un prim pas pentru a-i creşte sănătos şi în siguranţă”.

Parteneri în derularea activității de la Caransebeș au fost Primăria Municipiului Caransebeş, Organizaţia Pentru Strategii și Programe de Dezvoltare Caransebeş, Poliţia Municipiului Caransebeş, Asociaţia Sim.Țim La Fel Caransebeş și Asociaţia Impact Vox Caransebeş.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157682685992283″]

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/