Elevi și preșcolari din Timiș încep cursurile în unități fără autorizație de funcționare. Alte probleme raportate de inspectori

Mai multe unități de învățământ din Timiș își vor deschide porțile pentru copii, în noul an școlar, fără să aibă autorizație de funcționare sau dotări corespunzătoare în sălile de curs. La nivelul județului, 10% dintre școli sunt nepregătite pentru 14 septembrie, anunță inspectoratul școlar județean.

605 școli și grădinițe se deschid în 14 septembrie, în județul Timiș, în anul școlar 2020-2021. Dintre acestea, 578 sunt instituții de stat, iar 27 sunt private. Patru unități nu au primit autorizație de funcționare, însă și acestea vor fi disponibile elevilor, pe propria răspundere a directorilor care le coordonează. Este vorba despre Liceul de Arte Plastice din Timișoara – care are sediul nou -, o grădiniță din comuna Voiteg – unde calitatea apei nu este în parametri normali -, o grădiniță și o școală primară din Bethausen, din cauză că nu au rețea de apă și canalizare.

Pe de altă parte, dacă în martie, unitățile de învățământ raportau că dețin, în total, 6 mii de telefoane, tablete și calculatoare – echipamente necesare desfășurării activității în spațiul online -, o lună mai târziu, numărul raportat scădea la 5.000. În august, la o nouă solicitare a situației, ISJ Timiș a primit un raport de 16.000 de echipamente necesare, iar numărul s-a redus între timp la 8.000. Inspectorii traduc acest paradox prin faptul că, deși unitățile școlare au echipamente în dotare, nu au deschiderea de a le acorda copiilor acasă, întrucât nu pot anticipa daunele ulterioare.

În privința manualelor școlare, potrivit ISJ Timiș, cele necesare elevilor din clasele primare au fost primite integral. Pentru clasa a VIII-a doar manualele de Religie și Limba franceză se află în depozitele inspectoratului, celelalte fiind în proces de tipărire pentru că programa a fost actualizată. Tot în depozitele inspectoratului vor ajunge, săptămâna viitoare, și rechizitele pentru copiii care provin din familii cu venituri reduse. Aceștia le vor primi în baza unor cereri completate de părinți și depuse la unitățile de învățământ în care studiază.

În altă ordine de idei, în județ există 165 de autobuze pregătite pentru transportul copiilor la și de la școală.

Aproximativ 69.000 de elevi și alți 21.000 de preșcolari au fost înscriși în anul școlar 2020-2021, în județul Timiș.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/