Elevi în risc de abandon școlar din cauza sărăciei. Decontul transportului copiilor navetiști, rezolvat pe hârtie

transport scolar elevi

Inspectorii școlari din Timiș atrag atenția că e plin de copii în situații de abandon școlar. E vorba despre elevii cărora nu li s-a decontat niciun leu pentru transportul până la școală, din septembrie până acum. 

Până să facă performanță la școală, în Timiș sunt mii de copii cărora le este dificil să ajungă până la unitățile de învățământ în care studiază. Rata abandonului, confirmă inspectorul școlar general de Timiș, are în spate această lipsă de finanțare. În Timiș, abia acum consilierii județeni au aprobat documentele necesare pentru decontul transportului elevilor navetiști. La cinci luni de la debutul anului școlar 2023-2024…

„E plin de copii în situații de abandon școlar. Neșcolarizați. Nu avem, într-adevăr, aceste date, că ne-a fost și teamă să le solicităm unităților de învățământ, dar ceea ce s-a întâmplat din septembrie 2023 până în prezent este cumva în premieră din 2010 până acum. Nu au mai existat situații în care mai mult de o lună copiii să nu beneficieze de sumele de bani pentru transport. Vin din familii dezmembrate, că ei se încadrează, acești aproximativ 4.000 de copii, la acele criterii de a primi sume de transport sau primeau înainte, pe legislația aferentă, fapt care nu a mai putut fi susținut începând cu luna septembrie. Nu trebuia să ne încadrăm, din cele 42 de județe din țară, în rândul celor 7 care am fost incapabili să le dăm copiilor sumele de bani pentru transportul spre unitățile de învățământ. Deci ajungem în urmă cu 10 ani, când familiile nu își permiteau să își trimită copiii din mediul rural în mediul urban pentru continuarea studiilor și rata insuccesului școlar avea în spate această lipsă a finanțării. Noi ne-am întors unde eram în urmă cu ani de zile.”, a declarat consilierul județean PSD Aura Danielescu, inspectorul școlar general de Timiș.

Potrivit legii, autoritățile sunt obligate să le deconteze banii elevilor care fac naveta la școală și care, în localitățile de domiciliu, nu au servicii de transport public. Ministerul Educației este instituția care achită aceste sume, în baza documentelor trimise de consiliile județene. „Luând în calcul valoarea medie unitară stabilită de ANRSC, de 0,37 lei/km, s-a stabilit și suma forfetară pe zi aferentă fiecărei tranşe de 1 kilometru pe o distanţă de la 1 la 50 de kilometri, prin înmulţirea valorii unitare lei/km cu distanţa dus-întors dintre domiciliul/reşedinţa elevului şi unitatea de învăţământ.”, se arată în hotărârea adoptată de consilierii județeni.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Liberalul Alin Nica explică motivul întârzierii aprobării documentelor. „În niciunul din anii precedenți, noi nu am aprobat sume forfetare pentru transportul elevilor, pentru că nu exista bază legală. În Legea 198/2023, Legea învățământului preuniversitar, s-a instituit această formă de acoperire a transportului în comun, pentru elevii care nu au nici o rută de transport public, cu această sumă forfetară care să le asigure ajungerea la unitatea de învățământ de care aparțin. Neavând acoperit întreg județul cu operatori, publici sau privați, care să fie la baza stabilirii acestei sume, ne-am îndreptat către ANRS care avea obligația să stabilească o sumă globală la nivel național, un tarif mediu și s-a întâmplat acest lucru în 17.01.2024.”, a declarat președintele CJ Timiș.

Tabelul cu suma forfetară pe zi de care beneficiază fiecare elev, în anul școlar 2023-2024, poate fi consultat aici.

Potrivit ISJ Timiș, în Timiș sunt aproximativ 9.000 de elevi care fac naveta. Dintre aceștia, 4.000 așteaptă să le fie restituite sumele cheltuite cu transportul din septembrie până acum.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/