Elevi din Timiș, cu ghiozdanele goale în prima zi de școală! Criză de manuale la clasa a VII-a!

Învățământul românesc este într-o criză permanentă de ani de zile. Iată că nici anul școlar 2019-2020 nu va face excepție, o parte dintre copii începând cursurile fără să aibă manuale! Anul acesta, marea problemă este la clasa a VII-a, pentru care s-a schimbat programa și, ca de obicei, Ministerul Educației a întârziat nepermis licitațiile, ceea ce afectează serios și situația din Timiș!

În ceea ce privește manualele pentru clasele I-VI, respectiv VIII-XII, nu există nicio problemă, deoarece în depozitele Inspectoratului Școlar Județean Timiș cărțile au ajuns în proporție de 100%. Manualele pentru minoritățile naționale constituie și ele o problemă, deoarece la inspectorat comenzile onorate sunt sub 10%  din ce s-a cerut. Marea durere e la clasa a VII-a. „Problema e la clasa a VII-a, care începe o programă nouă și asta presupune manuale noi. Din obișnuința anilor anteriori, copii nu vor avea manuale la clasă. Am putut face comenzi doar la puține titluri, fiindcă nu avem lista manualelor”, a precizat inspectorul școlar general adjunct Francisc Halasz.

Problema este că pentru manualele de clasa VII-a s-au făcut puține licitații, iar o parte dintre acestea a fost contestată deja. Ceea ce s-a putut comanda sunt titluri la limbi moderne sau religie, dar probleme mari sunt la materii precum limba română, matematică, istorie, geografie, biologie, fizică sau chimie. De altfel, licitația ministerului a primit termen de finalizare pentru data de 22 septembrie, deși anul școlar începe la data de 9 septembrie! „Sperăm ca în octombrie, noiembrie sau decembrie să putem aduce aceste manuale”, a mai spus Francisc Halasz.

Și rechizitele școlare se distribuie cu întârziere!

O altă dovadă că anul școlar începe în 9 septembrie mai mult pentru elevi, cadre didactice și părinți și mai puțin pentru autorități este că și distribuirea rechizitelor școlare se va face la mult timp după deschiderea cursurilor. Distribuirea stocurilor către școli se va face în perioada 23-25 septembrie, iar instituțiile de învățământ vor împărți apoi rechizitele beneficiarilor în perioada 26 septembrie – 10 octombrie. În Timiș, se vor distribui 2.437 de astfel de pachete.