Ei au rămas la greu! „Nu lăsați handbalul din Banat să moară!”

Istoria recentă a sportului reșițean a consemnat bucurii, dar și multe decepții. Au apărut echipe noi, s-au cucerit trofee europene, s-au desființat echipe. Handbalul a avut, la rândul său, perioade în care „a fost pe val”, dar a și coborât brusc. După UCM Reșița, triplă câștigătoare de cupă europeană și HC Caraș-Severin, ambele desființate, și HC Adrian Petrea Reșița, cel mai nou brand al orașului, riscă să devină o amintire. Pe baricade a mai rămas o mână de oameni, care încă mai crede în miracole. Lor să le mulțumim că echipa (încă) n-a murit!

Semnalele trase de-a lungul scurtei sale istorii nu au fost băgate în seamă, au fost percepute doar ca pe niște gesturi exagerate ale unora care voiau să iasă în evidență cu orice preț. Că nu a fost deloc așa, o demonstrează situația în care se află acum echipa de handbal a Reșiței, rămasă fără susținere financiară pentru a face față eșalonului în care joacă. Și nu e oricare, ci eșalonul de top din handbalul masculin românesc.

Consecințele au fost cele firești: mulți handbaliști au preferat să-și caute angajamente în alte părți, în speranța unui viitor mai bun. Despre cei ce au plecat s-a scris de mai multe ori, nimeni nu a vorbit despre cei ce au rămas. Cei ce au plecat, nu trebuie judecați pentru gestul lor, iar cei ce au rămas pe baricade, merită să fie încurajați. Jos pălăria în fața lor!

Firește, există voci care susțin că echipa reșițeană, în formula actuală, este victimă sigură în campionat. Oameni buni, scorurile cu care se încheie meciurile nici nu mai contează în aceste momente. Mult mai important este ca echipa să supraviețuiască, indiferent sub ce formă. Și asta pentru că de 20 de ani încoace Reșița a avut continuitate în handbal, fie în eșalonul secund, fie în prima ligă, fie că s-a numit CSM Reșița, Universitatea UCM Reșița, UCM Reșița, HC Caraș-Severin sau, mai nou, HC Adrian Petrea Reșița.

În condițiile în care seniorii sunt destul de puțini și s-a apelat inclusiv la juniorii de la Academia HC Adrian Petrea, așteptările iubitorilor handbalului trebuie să fie cele corecte, așa cum spunea și noul președinte, Mihai Rohozneanu, un jucător care de când a ajuns aici, n-a trădat niciodată Reșița. Rezultatul de la Odorhei (16-26) este unul normal în această situație, în care pe teren și-au făcut apariția și juniori de 16 ani, iar doi dintre seniori au fost nevoiți să încheie meciul mult prea devreme, unul accidentat, iar altul pentru trei eliminări temporare.

„A fost exact așa cum ne așteptam. Ne-am mobilizat și am făcut o primă repriză foarte bună. Dar am avut câteva probleme, în ideea în care la finalul primei reprize s-a accidentat Pârvan, iar Tibi Popovici a luat roșu, pentru a treia eliminare, la începutul reprizei a doua. Și atunci am fost nevoit să joc tot timpul cu unul dintre juniori în teren. Nu acesta este motivul pentru care s-a făcut diferența de zece goluri din final. Pur și simplu n-am avut variante și soluții și cu cât a trecut timpul, cu atât a fost mai greu să reușim să ne apărăm și să dăm goluri. Din punct de vedere fizic, ne-am ținut cât am putut de echipa din Odorhei, dar neavând nicio schimbare, a fost foarte greu. Am jucat cu Lucian Ignat pe extremă și a mai schimbat cu Raul Heimbach pe inter, eu în centru, Sebi Pârvan, Sașa (Alexander Starchenko – n.r.), Tibi Popovici și Shota în poartă. Asta a fost formula în care am început, după aceea în repriza a doua am jucat cu Sașa pe inter și cu Dragon pe extremă, dar după ce a luat roșu Tibi, am avut în teren doi juniori, l-am introdus pe Patrick Mustață pe atac și pe Denis Barbu pe apărare. În ultimele șase minute, a intrat și Andy Sămînță în poartă și l-am introdus și pe Toni Gîrban, un alt junior al nostru. Acum urmează meciul de la Suceava, sperăm să ne refacem cât mai repede, să-și revină și Mihail Huta, reintră Marius Bahan după suspendare și sperăm să nu fie ceva grav la Sebi Pârvan, care e suspect de entorsă de genunchi”, a spus Mihai Rohozneanu, coordonatorul de joc al echipei reșițene.

Reșița ar trebui să le mulțumească lui Shota Tevzadze, Mihai Rohozneanu, Lucian Ignat, Sebastian Pârvan, Tibi Popovici, Alexander Starchenko, Mihail Huta, Raul Heimbach, Marius Bahan, Darius Dragon, Andy Sămînță, Marko Davidovic (încă fără drept de joc) și juniorilor debutanți Antonio Gîrban, Patrick Mustață și Denis Barbu. Pe ei să-i susținem, au nevoie de o vorbă bună, în loc de înjurăturile care au curs din tribună și pe rețelele de socializare în ultima perioadă.

Articolul este însoțit de o fotografie realizată după antrenamentul de vineri seara, ultimul înaintea plecării la Odorhei. Locul ales pentru fotografie nu este deloc întâmplător (pentru cei care înțeleg mesajul)!
Reșița poate avea continuitate în handbalul de seniori, handbaliștii sunt primii care pun umărul ca acest proiect să continue. Reșița ce face? Reșița vrea handbal? Reșița merită handbal? Reșița riscă să rămână fără handbal, și chiar proiectul Academiei riscă să se prăbușească! Vă mai amintiți de banner-ul cu care ieșeau handbaliștii sezonul trecut, solidari cu handbaliștii de la Poli? „Nu lăsați handbalul din Banat să moară!” Cât de actual este acum la Reșița!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/