„Eftimie Murgu” rămâne doar cu echipa de „majorete”. Din cauza amenințărilor și a lipsei de profesionalism!

Circul, nepotismul, promovarea pe orice numai pe competențe profesionale nu, goana nebună după bani, acoperirea corupției aproape generalizate și încercările de înlăturare din mediul academic reșițean a celor care nu cad în genunchi sau nu pupă inelul au forțat prima demisie!

Ileana Rotaru, profesoara căreia i s-a pus pumnul în gură în repetate rânduri, inclusiv prin sancțiuni dictate din biroul rectorului, astăzi a anunțat că a luat decizia unilaterală de a demisiona din calitatea de cadru didactic al Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa, precum şi din Senatul, Consiliul Facultăţii de Ştiinţe Sociale şi Consiliul Departamentului de Ştiinţe Sociale. Instalarea  Venerei Manciu în funcția de rector și trecerea Doinei Frunzăverde în cea de Senat nu au adus în niciun caz un climat de normalitate  în universitatea reșițeană, ba dimpotrivă. Cel puțin așa sugerează ceea ce s-a întâmplat cu ocazia concursului pentru ocuparea funcției de decan al Facultății de Inginerie și întărește Ileana Rotaru. „Ameninţarea mea de către proaspătul decan al FSS (n.r. – Andrade Bichescu) cu sesizarea conducerii UEM în vederea cercetării mele disciplinare pentru refuzul meu de a participa la programul de vizite în licee al UEM în vederea  atragerii de noi studenţi, în contradicţie cu sancţionarea mea cu avertisment scris de către Comisia de Etică a UEM pentru prejudiciul de imagine adus UEM (la sesizarea fostului Rector, actual Preşedinte al Senatului UEM), conform Raportului pe anul 2015 al Comisiei de Etică, spune Ileana Rotaru că este unul din motivele care au stat la baza demisiei sale. Am refuzat acest lucru deoarece nu doresc să fac parte din echipa de «majorete» (citat din Preşedintele Senatului UEM Reşiţa, la una din şedinţele Senatului UEM). Consider că dacă dl. Decan, în calitate de absolvent al programului educaţie fizică şi sport, apreciază programul «majoretelor», acest apelativ nu se pretează, totuşi, mediului academic şi spiritului colegial pentru cei care sunt puşi într-o situaţie asemănătoare cu a mea. Un asemenea program de promovare are la bază alte principii bazate pe onoare, sinceritate, încredere şi voluntariat. Este un afront adus colegilor mei, dar şi elevilor din licee”.

Ileana Rotaru a ales să se despartă de Universitatea „Eftimie Murgu” și din cauza lipsei de profesionalism, a stării financiare și lipsei de transparenţă care sunt la această oră în universitatea reșițeană.  Aceasta vorbește totodată de presiunea continuă şi constantă la care a fost supusă în ultimii ani, prin diferite forme şi persoane pe care nu le consideră demne de mediul academic. Și are atât de multă dreptate!

tm4ua media express de banat (100x1000px)

„Activitatea mea didactică şi ştiinţifică sunt periclitate la fel cum este şi sănătatea mea, prin urmare consider că încetarea raporturilor mele de muncă cu UEM Reşiţa este necesară şi, probabil, binevenită pentru unii. Vă mărturisesc cu sinceritate că această decizie am luat-o cu dificultate şi sper ca învăţământul superior reşiţean să îşi redobândească renumele de altă dată printr-o restructurare profundă şi sinceră. Cred cu tărie şi voi continua să sper în revirimentul şcolii româneşti de calitate.” Dr. Ileana Rotaru

banner 970 x 250