Efectul miraculos al apelor termosulfuroase, în fiecare hotel și pensiune din Băile Herculane!

dan puscas

Devalizată, jefuită timp de 20 de ani, SC Hercules SA a ajuns într-un final pe mâini bune! Apa izvoarelor în care își vindecau rănile soldații romani nu mai e monedă de șantaj!

În stațiunea despre care Sissi, împărăteasa Austriei, spunea că e cea mai frumoasă din Europa, s-a furat aproape tot. Poate doar puterile tămăduitoare ale apelor care izvorăsc de pe malul Cernei au rămas aceleași din toate timpurile. Asta în ciuda faptului că s-au scos bani din ele cât s-a putut, după care au cunoscut și ele aceeași nepăsare care a făcut ca multe dintre bijuteriile arhitectonice din „Perla Banatului” să fie astăzi niște ruine. Băile Herculane înseamnă apă, apă termo-sulfuroasă, iar aceasta este în continuare din belșug, e o resursă inepuizabilă. Și are efecte la fel de miraculoase ca în vremurile în care a devenit atât de faimoasă. De aici pleacă și planul de reconstrucție a stațiunii, de la izvoarele ale căror proprietăți terapeutice nu le întâlnești niciunde în altă parte.

Dan Pușcaș e administratorul judiciar al societății Hercules SA, cea care a deținut aproape întreaga infrastructură hotelieră și bazele de tratament din stațiune. Patrimoniul acesteia a fost devalizat, astăzi sunt procese pe rol și e instituit sechestru pe mai toate imobilele care i-au aparținut. Șansele ca SC Hercules să redobândească măcar parțial din ce a avut sunt greu de anticipat la această oră. Dar nici măcar nu mai reprezintă o miză atât de mare. Pușcaș a descâlcit multe dintre problemele societății aflate în insolvență și a pregătit ulterior o strategie. O strategie bazată tocmai pe punerea cu adevărat în valoare a izvoarelor de pe malul Cernei, care a început să dea deja rezultate. În tot mai multe hoteluri și pensiuni din Herculane se găsește astăzi apă termo-sulfuroasă. Apa care până nu demult era folosită pentru șantajarea anumitor operatori de turism balnear.

„Am fost numit administrator judiciar în 2017. Patrimoniul societății a fost devalizat total, mai avem 2 spații: disco-barul de sub Cazino și centrul gospodăresc, unde înainte era o fabrică de ață, spălătoria, dar și acolo suntem proprietari pe niște ruine. Vom încerca să recuperăm din bunurile imobile care ne-au aparținut, dar cel mai important lucru este că SC Hercules este furnizorul de ape termale. Obiectul ei de activitate va fi doar acesta, pentru a asigura un arbitraj către toți participanții la turismul din Herculane. Toți banii pe care i-am putea obține din vânzarea imobilelor îi vom investi în infrastructura de transport a apelor termale, termo-saline și a energiei termice. Apa termală a fost folosită ca o măsură de șantaj și de presiune asupra tuturor agenților economici de către foștii administratori ai acestei societăți. Și nu în interesul agenților economici care oferă locuri de muncă și plătesc taxe și impozite. Ea a fost folosită ca măsură de presiune cu scopul de a prelua anumite obiective economice și de a duce la ruină. Asta se dorea, pentru ca apoi să fie achiziționate la prețuri derizorii.”, a explicat pentru expressdebanat.ro Dan Pușcaș.

Administratorul judiciar al SC Hercules SA a înțeles că fără o exploatare corectă și eficientă a apelor termale stațiunea are șanse minime să recupereze timpul pierdut, perioada în care a fost jefuită la drumul mare și batjocorită de niște iresponsabili. N-a fost deloc simplu ca situația izvoarelor și a rețelei de transport a acesteia să fie limpezită. „Noi am încercat să găsim specialiști în ape termale, eu sunt adeptul unor planuri foarte bine făcute, detaliate și când facem investiții, dezvoltări sau extinderi de rețele aș vrea să le facem în cadrul unui plan care să nu mai fie provizoriu, să fie un plan definitiv. În România nu am găsit specialiști care să schimbe niște sonde care au grave probleme, pentru că de 40-50 ani nu s-a intervenit asupra lor. Pur și simplu nu există specialiști. Am contact atunci o firmă din Danemarca, cu experiență la nivel european, și am început să construim un proiect. Ei au muncit 2 ani la asta. De când am venit la Herculane am dublat numărul de clienți. Nu ne interesează nici măcar volumele de apă consumate. Oamenii vin la Herculane pentru apa termală. Volumul de apă a crescut și el, s-a dublat, dar va crește și mai mult. Sezonul balnear are 365 de zile si trebuie, împreună, să lungim sezonul. Am tras apa în cadrul acestui proiect până la gară, chiar dacă nu sunt clienți acolo în momentul de față. Oamenii au observat că, dacă ai apă termală, ai mai mulți clienți, și au început să fie interesați. Am găsit dezordine, e adevărat, acum încet, încet punem toate lucrurile la punct. Sunt mulți agenți economici care au devenit de bună credință și ne bucurăm foarte mult pentru că, în acest moment, crescându-ne încasările, putem face investiții mai mari.”, a dezvăluit Pușcaș.

Investiții s-au făcut și până acum, ce-i drept, în limita posibilităților unei societăți în insolvență. S-au schimbat pompe vechi și de 40 de ani, s-au debitat corect. Noua abordare a SC Hercules a făcut ca destui operatori de turism să renunțe la branșamentele frauduloase, să-și dea din nou mâna unul cu altul, înțelegând că doar printr-un efort comun și o strategie la nivel de stațiune se poate recupera timpul pierdut. Iar Dan Pușcaș face ce trebuie. De exemplu, aduce apa termo-salină, pe lângă cea termo-sulfuroasă, în toate bazele de tratament, SPA-urile, hotelurile și pensiunile din Băile Herculane. „În apa termo-salină pot sta și copiii. Acest izvor îl avem doar sus, la Hotelul Roman, și trebuie să aducem apa în jos. La complexul Cerna facem deja asta, e din nou apă termo-salină, ceea ce nu s-a mai făcut de foarte mult timp.

Le-am spus tuturor să ne solicite în scris că vor apă termo-salină pentru că noi putem să motivăm în fața creditorilor noștri de ce dezvoltăm acea rețea. Și anume, pentru că suntem siguri că vom avea încasări mai mari. Scopul nostru este de a optimiza averea debitoare pentru a se îndestula întreaga masă credală, în principal. În secundar urmărim creșterea volumelor de apă furnizată. Am găsit aici un război în toată regula, între toți. Încet, încet am reușit să implicăm tot mai multe persoane care au înțeles că nu putem reuși decât împreună cu autoritățile locale, de unde nu ne așteptăm la sprijin, dar măcar să nu ne încurce. Au început să spună că ne vor ajuta și eu mă bucur pentru asta.”, a conchis Dan Pușcaș.

În Băile Herculane sunt astăzi câteva resorturi și pensiuni de lux, dar ele n-ar atrage la fel de mulți turiști fără apele cu efect miraculos. SC Hercules a fost luată săracă și plină de probleme, de litigii, din mâinile unui portar de hotel, ale unui milionar de carton, așa cum scria presa anilor 2000, pentru ca astăzi să fie reinventată în administrarea lui Dan Pușcaș.

FOTO: Capital

Despre super planurile cu izvoarele legendarului Hercules, sâmbătă, 6 mai, pe expressdebanat.ro!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/