Seceta a produs efecte importante în procesul de recoltare la culturile de toamnă. Producțiile la hectar au fost simțitor mai scăzute față de anul trecut.
La porumb, cantitățile ajunse în hambare au fost cu până la 15% mai mici din ceea ce s-a recoltat până acum. Din cele 180.000 de hectare înregistrate la nivelul județului Timiș până în prezent s-au recoltat doar 40.000 de hectare. În bazinul agricol din zona Lugoj-Făget-Buziaș au fost însămânțate 50.000 de hectare cu porumb, cu o producție estimată de 7.000 de kg la hectar. La floarea-soarelui, au fost raportate circa 1.000 de hectare în același bazin agricol, cu o producție de 3.000 kg la hectar.
„Seceta a produs pagube și la noi, chiar dacă nu așa de importante ca în alte zone. Sunt, însă, întârzieri la recoltatul porumbului. În întreg județul mai avem peste 100.000 de hectare de porumb care trebuie culese în perioada următoare.”, a precizat ing. Ionică Prohab de la Direcția pentru agricultura județeană Timiș.
Recoltele agricole din toamna anului trecut din județul Timiș au atins producții de excepție la porumb, înregistrându-se aproape 10 tone la hectar.
Culturile de grâu, mai mari
În această perioadă se desfășoară însămânțarea la grâu, unde se estimează că vor fi cultivate circa 140.000 de hectare la nivelul județului. În 2019 grâul a fost semănat pe 130.000 de hectare, înregistrându-se o producție medie de 6,5 tone la hectar. În schimb, semănatul la orz-orzoaică și rapiță a fost finalizat.
„Pe zona Lugoj-Buziaș-Făget avem raportate 5.000 de hectare cu orz și orzoaică. Ploile de acum ajută aceste culturi.”, a mai explicat inginerul agronom Ionică Prohab.
Semănătura la grâu a fost momentan îngreunată din cauza ploilor, dar specialiștii spun că terenurile pregătite bine în perioada anterioară ar trebui să asigure condiții favorabile pentru ceea ce se va semăna în perioada următoare. Suprafața totală agricolă a județului Timiș este de 700.000 de hectare, din care cea arabilă este de 530.000 de hectare.