Efectele inundațiilor! 100 de hectare de culturi au stat sub apă în zona Pohalma după ruperea digurilor

Râul Timiș a creat din nou panică în rândul lugojenilor și al autorităților locale, în special în data de 19 iunie, când în dreptul Staţiei Hidrometrice Lugoj, conform celor de la Administraţia Bazinală de Apă Banat, nivelul apei a depăşit cu 13 centimetri maximul istoric înregistrat în anul 2005.

Dacă Podul de Fier a rezistat, la fel ca în urmă cu 15 ani, digul din zona Pohalma, pe drumul Jabărului, a cedat. În el s-au creat două breșe de aproximativ 30 metri fiecare, cu o distanță de 100 de metri între ele. Din această cauză au fost inundate mai multe parcele agricole, dar și patru ferme de animale. Pompierii și angajații de la Apele Române Banat au intervenit de urgență și au evacuat 22 persoane, 12 copii și 10 adulți, dar și 100 de vaci. De asemenea, alte 10 persoane s-au autoevacuat. Numai la stațiunea de cercetare Pomicolă Pohalma apa a inundat 100 de hectare de culturi.

„Încă nu știm cât e valoarea pagubelor, pentru că abia acum facem evaluările. Cert e că apa a inundat 85 de hectare cu floarea soarelui, 80% din cultură fiind distrusă. Apoi un hectar cultivat cu cartofi și 14 hectare pe care sunt plantați puieți și pomi de rod. Pe aceste suprafețe apa a depășit un metru și a intrat și în clădirile administrative. În privința puieților nu cred că vor fi probleme mari și vom putea asigura necesarul pentru populației, pentru plantările de toamnă”, a declarat dr. ing. Nicolae Nicorici, șeful stațiunii pomicole.

Zonă vitregită

Ministrul Marcel Vela a inspectat la fața locului și zona Pohalma și a afirmat că principala cauză care a dus la ruperea unor diguri din Banat, printre care și cel de-acolo, se datorează faptului că spaţiul hidrografic de aici a fost neglijat de responsabilii „Apelor” de până acum. „Zona Banatului a fost vitregită. Toate digurile din România au fost reabilitate, analizate şi reechilibrate, conform unor directive europene, la o cotă de siguranţă. Îmi doresc şi eu şi colegii care administrează Apele să clarificăm această situaţie la nivel regional în Banat, pentru a găsi soluţii tehnice financiare, pentru a elimina în viitor cauzele care produc efecte negative şi dezastre care pot avea consecinţe dramatice”, a declarat Marcel Vela.

Ministrul a mai spus că evaluarea pagubelor nu s-a terminat, dar se va centraliza situaţia la nivelul Ministerului şi va fi promovat un act normativ în vederea acordării de despăgubiri.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/