Distruse aproape total! E nevoie de voluntari și sprijin material pentru refacerea bazelor sportive de pe insula din Cotu-Mic

Precipitațiile puternice și viitura de săptămâna trecută, de pe râul Timiș, au afectat grav singura bază sportivă de tenis de câmp a Lugojului, situată pe insula dintre cele două cascade. Apele, ajunse la o cotă istorică, au acoperit și au distrus totul în cale: terenurile de tenis și baschet, racordul electric, gardul împrejmuitor, vestiare, grupuri sanitare, magazii, barul și terasa bazei. Este a treia inundație de proporții care a produs pagube enorme bazei conduse de Gigi Cernea.

În urma retragerii apelor au rămas grămezi de lemne, crengi, copaci, peturi, gunoaie și mâl. Baza a fost refăcută, cu mari eforturi, de două ori până acum, după inundațiile devastatoare din anii 2000 și 2005. Încurajat de iubitori ai sportului din municipiu și de mulți lugojeni plecați în străinătate, Gigi Cernea a anunțat că nu va renunța și că va reface, din nou, baza sportivă cu nume predestinat: „Phoenix Tenis Club”.

„Pagubele sunt foarte mari, este a treia oară când inundațiile au măturat totul în cale și practic trebuie refăcută întreaga bază. Este mai greu decât dacă s-ar construi de la zero. Am avut un moment între «a mai fi sau a nu mai fi», dar am primit multe încurajări de la cei care iubesc tenisul din oraș și dintre cei care au plecat în străinătate, care au văzut ce s-a întâmplat. Am primit multe telefoane, propuneri și sugestii să nu renunț și am fost încurajat că voi primi și sprijin pentru refacerea clubului. Ei sunt cei care m-au determinat să continui și în perioada următoare vom lucra să refacem terenurile distruse de apă și să curățăm zona. Deja am primit și ajutor financiar și sper să fiu sprijinit cu un ajutor și la partea de muncă fizică, pentru că singur nu aș putea să refac, ce-i acolo, nici în zece ani. Am deschis și un cont la ING pentru donații. Așteptăm să fim sprijiniți și de autorități. Sunt binevenite și orice materiale de construcție, ciment, plasă de sârmă. În prima parte, cel mai important este să putem curăța mâlul, de pe cinci terenuri și să eliberăm terenul de lemnele și gunoaiele pe care le-a adus apa. E nevoie de altă zgură. Deși va fi un volum mare de muncă, sper, împreună cu cei care vor dori să ajute, să reușim să redeschidem baza în această vară, totul va depinde de cât de mulți voluntari vor putea participa la lucrările de curățare a terenurilor.”, a spus Gigi Cernea.

Ideea de voluntariat a fost lansată și de unul dintre iubitorii sportului din Lugoj, Titi Grasu, cel care a și lansat un astfel de apel pe Facebook. „Ideea este cum poate fi ajutat în refacerea bazei! M-am gândit că în afară de persoanele fizice iubitoare de tenis, care pot face donații direct către el, ajutorul ar trebui să vină și de la autorități și acum și în viitor în re-îndiguirea insulei. Ca să vin la concret, sper ca dl. Calin Dobra, șeful C.J.T. pe care-l știu mare iubitor de sport, va reuși o minimă alocare de fonduri către acest om pentru a-l ajuta! De asemenea, gândindu-mă la viitor, l-aș ruga și pe dl. Claudiu Buciu să nu-l uite pe Gigi! Am uitat să vă spun cât a primit Gigi la celelalte inundații!?! Cred c-ați ghicit… Zero! Haideți sa-l ajutam pentru că implicit ne ajutăm pe noi, pe copii și nepoții noștri!”, a spus Titi Grasu.

Baza Pheonix a început să fie construită în 1994, iar în prezent dispune de cinci terenuri de tenis. Unul dintre terenuri este acoperit și este rezervat pregătirii copiilor. Costurile noii amenajări s-au ridicat la circa 6.000 de euro.

Afectat de inundații a fost și terenul de baschet din vecinătatea bazei de tenis, unde sunt inițiați copiii și tinerii sub îndrumarea profesoarei Elena Bratu. Împreună cu câțiva dintre părinți, antrenoarea a reușit deja să curețe mâlul de pe suprafața de joc, iar în perioada următoare vor fi executate o serie de reparații pentru a pregăti terenul, astfel încât antrenamentele să poată fi reluate într-un timp cât mai scurt.