Asociația Nevo Parudimos implementează în prezent inițiativa CAF (Self-Sustainable Financial Community), care presupune crearea unui grup financiar în care membrii comunităților defavorizate din orașul Reșita să se poată organiza financiar, să economisească și să se ajute reciproc.
Pentru aceasta, Asociația Nevo Parudimos a organizat, în data de 12 noiembrie, un training în cadrul căruia doi experți financiari au prezentat adulților din comunitățile defavorizate din Reșița modalități de a economisi bani și principiile pe care funcționează această inițiativă. Trainingul a reunit un total de 14 adulți defavorizați care se vor grupa în funcție de comunitatea din care aparțin și vor începe implementarea ideii.
Ca un prim exercițiu de creștere a spiritului comunitar, grupul din cartierul defavorizat Câlnic a avut deja o inițiativă de acoperire a unei nevoi comune – reabilitarea fântânii care deservește comunitatea cu apă pentru nevoile de zi cu zi. Beneficiarii au creat un fond unde au contribuit cu bani și au igienizat fântâna care în ultimii ani nu a fost în condiții optime de utilizare.
„Este o inițiativă bună, iar eu și familia mea suntem bucuroși să participăm. În comunitatea noastră avem o mulțime de probleme de zi cu zi pe care, din cauza condițiilor financiare precare, nu le putem acoperi. De asemenea, nu avem spiritul de a ne ajuta financiar reciproc, în primul rând pentru că ne lipsesc fondurile, dar în al doilea rând, pentru că ne lipsește încrederea. Cred că dacă oamenii din comunitatea mea devin mai conștienți de puterea unui grup, putem ajunge la punctul în care ne putem ajuta reciproc frecvent și, în timp, să ne rezolvăm problemele. Vom începe încet, cu strângerea unor sume mici, în funcție de posibilități și vom începe cu a folosi acești bani în scopuri comune până când încrederea între noi va crește. Reabilitarea fântânii a fost un efort comun, cu bani comuni, inițiativă care va crește cu siguranță condițiile de viață în comunitatea noastră (nu avem apă curentă) și va crește legătura și încrederea dintre membrii comunității noastre. În timp, oamenii care fac parte din acest grup vor putea lua bani pentru a acoperi problemele personale și cred că pentru noi toți este comod să știm că avem fonduri la care contribuim cu toții și care ne sunt disponibile în cazuri de nevoie”, a declarat Mircea Milos, unul dintre beneficiari.
Grupul CAF funcționează practic ca o „societate pe acțiuni”. Membrii cumpără acțiuni nominative și astfel devin proprietari ai grupului. O persoană poate deveni membru al grupului (împrumută bani de la grup, poate participa la decizii comune) numai dacă are o cotă în grup. Acești bani comuni reprezintă cadrul care poate fi extins ca împrumut în funcție de nevoile și deciziile membrilor. Banii care pot fi retrași depind de câte acțiuni are acel membru și de câți bani a investit în fondul mutual.
Nevo Parudimos va înființa astfel de grupuri în diferite comunități defavorizate din Reșița care au drept beneficiari acele persoane care se confruntă cu probleme financiare periodice și nu au cunoștințele necesare pentru a se organiza financiar, pentru a economisi și nu au resurse financiare disponibile în orice moment.