Educația? O victimă! Rectificarea bugetară, între neasumarea greșelilor și perpetuarea iresponsabilității fiscal-bugetare

Deputatul liberal Marilen Pirtea critică aspru adoptarea Ordonanței de Urgență pentru rectificarea Bugetului de stat. Educația, filonul de bază al societății, devine victima tăierilor bugetare adoptate de Guvern cu o sumă record a reducerilor, de un miliard de lei, produsă mai ales prin tăierile de la programul „Merg la Școală”, care presupunea acordarea de tichete anuale pentru elevi, în vederea achiziției de rechizite și cărți.

Conform deputatului, rectificarea bugetară realizată de actualul Guvern este ruptă din fantezia fiscal-bugetară a unor personaje decuplate de la realitățile economiei românești. Acesta consideră inexplicabil faptul că Guvernul ignoră părerile Consiliului Fiscal și pe cele ale specialiștilor și insistă să ducă mai departe fanteziile bugetare ale unor personaje de tristă amintire. Astfel, deși Consiliul Fiscal avertiza că la sfârșitul primului semestru sunt venituri nerealizate de 5,8 miliarde lei, rectificarea prevede un plus de 2,2 miliarde lei, ceea ce arată că Guvernul perpetuează această fantezie a unor venituri supraestimate.

Conform bugetului Ministerului Educației pe 2019, programul «Merg la Școală» făcea parte din secțiunea Asistență socială, unde au fost alocați 890 milioane. Prin acest program erau prevăzute sume de achiziții destinate elevilor din învățământul primar, gimnazial profesional și liceal de stat, urmau să primească rechizite și manuale școlare. Iată cum, printr-o justificare tehnică ce ascunde, de fapt, lipsa de responsabilitate a guvernanților, o sumă vitală pentru achiziția de rechizite și cărți, atât de necesare multor copii din România, a dispărut fără urmă din bugetul MEN.”, susține deputatul liberal Marilen Pirtea, coordonator al Comisiei de Educație din PNL.

Această tăiere nejustificată de la potențiali vectori de competitivitate ai economiei românești precum Educația și Cercetarea denotă o pantă critică, spune Pirtea, pe care alunecă la momentul actual economia țării, cu perspectiva critică ce este anunțată prin scăparea de sub control a deficitului bugetar pe 2019 (care se va situa, în interpretările experților, în intervalul 3,4%-3,7% din PIB).

„O observație de bun-simț merită să fie făcută față de această tăiere nejustificată a banilor din bugetul MEN. Care este motivul pentru care cele 890 de milioane de lei nu au fost realocate spre alte nevoi cheie ale MEN, dacă este atât de evident că Programul «Merg la Școală» nu a fost pregătit pentru a putea fi finanţat şi implementat până la sfârşitul acestui an? Care este motivul real pentru care acest segment din bugetul educației, atât de important (aproape 3% din total buget anual), nu și-a găsit altă alocare, pentru ca, după rectificare, să nu se piardă nimic din bugetarea MEN pe 2019? Sunt în acest moment asigurate toate condițiile în rețeaua de grădinițe și școli publice, pentru ca cele 890 de milioane să nu mai fie necesare și să fie tăiate de la MEN, în loc să fie redirecționate către pregătirea deschiderii noului an școlar?”, adaugă liberalul.

De asemenea, prin această adăugare în rectificare a veniturilor fanteziste și tăind de la domenii vitale precum Educația și Cercetarea, guvernanții arată, în modul cel mai clar, nu doar lipsa de orizont a rectificării bugetare, cât mai ales falimentul politicilor PSD, care va afecta pe termen lung competitivitatea economiei și va nemulțumi tot mai mult generații întregi de cetățeni români, care s-au săturat să tot fie sacrificați, ignorați și, mai ales, îndatorați pe termen lung, conchide Marilen Pirtea.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/