Economie în cădere! Lugojenii reprezintă 8,86% din totalul șomerilor din Timiș

Anul 2019 a fost unul de cumpănă pentru piața muncii din Lugoj. Circa 700 de persoane au rămas fără serviciu după ce firma Rieker și-a închis sucursala din municipiu.

Județul Timiș și implicit Lugojul se lăuda cu o rată a șomajului sub 1% în ultimii ani. Cu toate acestea, dispariția sucursalei Rieker din peisajul lugojean a produs un puternic dezechilibru. Reamintim că în luna februarie a anului trecut, Rieker România, cel mai important producător de pantofi din municipiu, își închide porțile după mai bine de 20 de ani de activitate. Decizia luată de societate a dus la o disponibilizare totală a unui număr de 663 de angajaţi, situație fără echivalent în istoria postdecembristă a Lugojului, cu excepția falimentării societății Dunărea Textile, când peste 600 de angajați, majoritatea femei, au rămas fără un loc de muncă, în preajma sărbătorilor de iarnă.

„Dintr-un număr de aproximativ 340 de persoane disponibilizate de firma Rieker, care au fost înregistrate în baza de date a AJOFM Timiș, o proporție de peste 80% s-au angajat la alte societăți comerciale cu același profil sau în alte calificări, un număr de 15 persoane s-au pensionat, altele și-au depus dosarul în vederea pensionarii, alte 14 persoane urmează un curs de calificare demarat în luna decembrie la Punctul de Lucru Lugoj.”, au declarat reprezentanții AJOFM Timiș.

Evident, o absorbție în proporție de 100% a forței de muncă disponibilizate nu este posibilă, deoarece locurile de muncă în același domeniu în care activa societatea Rieker sunt limitate la nivelul urbei de pe Timiș. Amintim că prima fabrică de încălțăminte care și-a întrerupt activitatea a fost Calzaturificio Torre, în 2017, când peste 100 de angajați au rămas fără locuri de muncă. Ulterior, în 2018, societatea Primos s-a închis definitiv, iar peste 400 de angajați au fost disponibilizați.

La data de 31 decembrie 2019, numărul total al șomerilor lugojeni aflați în evidența AJOFM Timiș era de 246 de persoane, față de 1116 persoane, intrate în evidență pe tot parcursul anului 2019. Dintre cei 246 de șomeri, 196 beneficiază de indemnizații, iar 50 sunt șomeri neindemnizați. Cei 246 de șomeri reprezintă o pondere de 8,86% din numărul total al șomerilor din județul Timiș, respectiv 2.775 de persoane.

La nivel de oraș, din numărul total al populației stabile cu vârsta cuprinsă între 18 și 62 de ani, adică 30.213 de persoane, ponderea șomerilor în luna decembrie 2019 este de 0,81%.

Perspectiva pentru 2020 este… la fel ca cea pentru 2019. Lugojenii încă așteaptă cu interes deschiderea magazinului Dedeman, dar și a magazinului Jysk, cel din urmă urmând să fie amplasat în clădirea Park Center.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/