Economia stagnează, nu se întâmplă mare lucru în Caraș-Severin! Celebra forță de muncă super calificată a dispărut!

Analiza amănunțită a situației contabile din firmele și întreprinderile din Caraș-Severin oferă o concluzie îngrijorătoare și obligă la măsuri luate în regim de urgență!

Petru Buzzi, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Caraș-Severin, a analizat pentru expressdebanat.ro situația economică a județului, lucru pe care îl face de foarte mulți ani. Cifrele nu sunt neapărat mai slabe de la un an la altul, dar nici nu se înregistrează vreo creștere. În câțiva ani însă, situația ar putea deveni dramatică și asta pentru că județul rămâne cu tot mai puțină forță de muncă bine pregătită. 

„An de an, economia județului stagnează. Nu se întâmplă mare lucru în Caraș-Severin. Uitați-vă la celebra firmă Delphi, din Moldova Nouă, a plecat. A venit, a constatat că ceva nu e în regulă, că forța de muncă lipsește. Că, de fapt, cauza economiei slabe din ultima perioadă, nu numai în Caraș-Severin, ci la nivelul țării, este lipsa forței de muncă. Îmi aduc aminte că, imediat după 1990, ne lăudam că avem o forță de muncă super calificată în Caraș-Severin. Așteptam doar să vină investitorii. Avem școli bune de meserii, avem institut de subingineri care s-a transformat în universitate, care putea să pregătească oameni pentru meseriile care se practicau în Caraș-Severin. Nu, lucrurile s-au degradat permanent, celebra forță de muncă super calificată a dispărut, pentru că au trecut 30 de ani și n-am pus nimic în loc, pentru că sistemul de învățământ din România este așa cum este, pentru că industria Caraș-Severinului în 30 de ani s-a cam dus rău de tot.”, a explicat Buzzi. 

Camera de Comerț poate fi un intermediar, poate mijloci relații între mediul de afaceri și instituțiile de învățământ, dar pentru asta trebuie să existe interes. Interes atât din partea angajatorilor, cât și din partea instituțiilor de învățământ, multe dintre acestea trebuind să se reprofileze după cererea de pe piața muncii. „Camera de Comerț este membră în acel consiliu pentru învățământ dual de la nivelul Regiunii Vest. Am colaborat și colaborăm în continuare cu Inspectoratul Județean pentru dezvoltarea învățământului dual în Caraș-Severin. Problema care se pune este că nu doar instituțiile statului, Ministerul Învățământului se ocupă de învățământul dual, ci în primul rând este vorba de întreprinderile care au nevoie de forță de muncă pe care învățământul dual o califică. Or, se întămplă foarte rar ca întreprinderile să vină să-și solicite oameni calificați!”, a mai spus Buzzi.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/