Cifrele demonstrează! Alegeri în două tururi doar pentru ca PNL să acapareze puterea la nivel local!

untitled design set 970x90 px

Vicepreședinte al Biroului Electoral Județean la atâtea runde de alegeri, fosta judecătoare Gabriela Stuparu demonstrează cu cifre de ce alegerile locale în două tururi nu se justifică și nu aduc nimic bun românilor. Singurule avantaje le vor avea liberalii!

Fostul magistrat, astăzi vicepreședinte PSD Caraș-Severin, susține că alegerea primarilor din două tururi este o problemă neanalizată și nestudiată de către PNL. Iar pentru a demonstra asta a făcut o analiză comparativă între 2008 și 2016, respectiv anul în care s-au organizat ultima dată alegeri în două tururi și anul în care s-au organizat cel mai recent alegeri locale într-un singur tur. „Din punctul de vedere al unităților administrativ-teritoriale, la nivel de țară avem 3.186 de UAT-uri. În 2008, doar în 426 de astfel de UAT-uri s-a câștigat Primăria de către candidatul situat pe locul doi după primul tur. O cifră aproape nesemnificativă la nivel național. La nivel de Caraș-Severin, din cele 77 de UAT-uri, 36 au fost câștigate din primul tur și 41 au rămas în competiție pentru turul doi. Dintre acestea, Primăria a fost câștigată de candidatul situat pe locul doi după primul tur doar în opt localități. Procent aproape nesemnificativ, undeva la 10 la sută!”, arată Gabriela Stuparu.

Și ăsta ar fi doar un prim argument. Al doilea ar fi cel financiar, argument avut în vedere la un moment dat chiar și de către miniștri din actuala guvernare. „Acum vreo opt sau nouă ani, doamna Turcan susținea sus și tare că alegerile în două tururi sunt mult mai costisitoare și nu este benefic pentru societate. Acum, ajunși la guvernare, liberalii nu mai văd lucrurile la fel. Sunt cele mai grele alegeri și cele mai costisitoare pentru că, între secțiile de votare și Biroul Electoral Județean, apar acele birouri tampon de la nivel de comune, orașe și municipii, care la rândul lor au organizare proprie, regăsindu-se acolo aproape toată echipa primăriei. Atunci normal că și costurile sunt foarte mari.”, a mai subliniat vicele social-democrat. 

Gabriela Stuparu și PSD au și un al treilea argument pentru care alegerile locale ar trebuie să se desfășoare într-un singur tur. Acesta ar fi prezența la vot. Și aici cifrele sunt mai mult decât elocvente, remarcă fostul vicepreședinte al Biroului Electoral Județean. „În 2008 prezența a fost 48,81 la sută la nivel național. În 2016, când s-au ținut într-un singur tur, a fost 48,44 la sută. Nici măcar o jumătate de procent nu este diferența între alegerile în două tururi și cele într-un singur tur. Așadar, e absolut neargumentată această solicitare a liberalilor. Argumentul financiar e totuși cel mai important, mai ales în condițiile în care tot spui că nu ai bani de alocații, de pensii, pentru sănătate și învățământ. Își doresc alegeri în două tururi doar de dragul de a acapara puterea la nivel local?!”, a adăugat Gabriela Stuparu. 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/