Peste două sute de participanți au luat parte la hackathonul internațional Unihack, organizat la Timișoara în perioada 24-27 noiembrie. Premiul cel mare a fost câștigat de echipa UVT.SmartBits.
Hackathonul internațional Unihack a fost organizat, în Timișoara, de Liga AC. Evenimentul a pus un accent deosebit pe rezolvarea problemelor civice.
Peste două sute de participanți au luat parte la competiție, echipa Universității de Vest clasându-se în primele cinci echipe care au intrat în runda finală, pentru câștigarea marelui premiu în valoare de 2.000 de euro.
Fiecare dintre cele cinci echipe și-a prezentat ideea, proiectul și implementarea – unde a fost cazul. Echipa UVT.SmartBits a reușit să capteze atenția publicului și a juraților, câștigând în final premiul cel mare. Echipa este formată din patru studenți ai Facultății de Matematică și Informatică a UVT – Theodor Grumeza, Richard Baczur, Daniel Miron și Răzvan Iovescu – și un student, Robert Iridon, de la Facultatea de Mecanică a UPT.
ChatterGlove – proiectul câștigător dezvoltat de echipa UVT.SmartBits – reprezintă o manușă prototipată de tip exoschelet, conectată la un smartphone, cu ajutorul căreia persoanele cu deficiențe de auz și vorbire se pot integra mai ușor în societate, facilitând interacțiunea umană prin intermediul unei interfețe comune. Practic, persoanele cu deficiențe de auz și vorbire vor putea comunica mai ușor cu cei care nu cunosc limbajul semnelor.
„UVT este o comunitate academică ce prețuiește inovarea, iar seria activităților de echipă pentru competiții de robotică este una dintre cele mai bine conturate, în acest spirit. Îi felicit pe componenții echipei de robotică UVT.SmartBits, care își văd recompensată valoarea și inventivitatea prin câștigarea marelui premiu în hackathonul internațional Unihack.”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul UVT.