Directorul Parcului Național Semenic – Cheile Carașului le recomandă turiștilor să respecte natura și locurile vizitate.
Odată cu încălzirea vremii, traseele turistice aflate în administrarea Parcului Național Semenic – Cheile Carașului, sunt luate la picior de iubitorii de ieșiri în natură. Pentru a veni în întâmpinarea acestora, rangerii parcului au demarat încă de la începutul lunii mai acțiuni de igienizare și de îndepărtare a vegetației de-a lungul traseelor, a punctelor belvedere și popasurilor turistice.
„Am început cu Cheile Carașului, care au o lungime de 11 km. Traseul pornește din localitatea Carașova și ajunge până în Poiana Prolaz. De aici, acesta deviază pe platolul Iabalcea, până la Peștera Comarnic. Am mai intervenit, de asemenea, și pe traseul Triunghiul Roșu, care pleacă de la intersecția Drumului Național 58 cu localitatea Iabalcea spre Cetatea Turcului și care se intersectează în Poiana Prolaz cu Triunghiul Albastru. Am efectuat acțiuni de igienizare și tăieri de vegetație și în Poiana Prolaz, unde noi ne așteptăm ca în perioada imediat următoare să poposească turiști care vor să campeze în zonă. Și nu doar aici, căci de la Carașova și până la Prolaz mai avem câteva poieni unde turiștii pot campa și pe care le-am și igienizat, cum ar fi Poiana de la Peșterea Liliecilor, Poiana de la Fag și Poiana cu Nuci.”, ne-a declarat directorul Parcului Național Semenic – Cheile Carașului, Nicolae Ifca.
Camparea le este permisă turiștilor pe Cheile Carașului, însă aceștia au obligația de a folosi pentru prepararea hranei doar primusuri, acele aparate casnice de gătit care folosesc drept combustibil benzina sau petrolul lampant, iar focul va fi aprins numai în vetre amenajate.
De altfel, Administrația Parcului Național Semenic – Cheile Carașului recomandă turiștilor să respecte natura și locurile vizitate. „Sfatul nostru este ca ei să vină și să se bucure de frumusețea Cheilor, dar cum le găsesc, așa să le și lase! Având în vedere că pe raza parcului sunt nouă trasee turistice, care însumează 130 de kilometri, este nevoie ca și turiștii să dea dovadă de responsabilitate, pentru a le menține curate. Eu zic că nu este greu să strângem ceea ce am consumat, pentru a se bucura de curățenie și de frumusețea acestor locuri și cei care vin în urma noastră!”, a mai precizat Nicolae Ifca.
FOTO: Parcul Național Semenic – Cheile Carașului