E plină băltoaca politică de promisiuni. Peştele din Clisură vândut la negru ar putea intra în legalitate!

Deschiderea unei pieţe de peşte la Moldova Nouă ar putea rezolva problema pescarilor din Clisura Dunării, în condiţiile în care, în momentul de faţă, din cauza lipsei unor demersuri concrete, tot mai mulţi dintre ei se văd nevoiţi să-şi vândă marfa la colţul străzii sau al casei.

Zona Clisurii Dunării este preferată de turişti atât ca oază de linişte, pentru a-şi încărca bateriile (datorită frumuseţilor naturale), cât şi pentru partidele de pescuit recreativ. Cu toate acestea, zona traversată de Dunăre are, culmea, probleme atunci când vine vorba de vânzarea diferitelor specii de peşte. Din lipsa unei pieţe destinate exclusiv vânzării peştelui, oamenii se văd nevoiţi să-şi scoată pancartele în faţa porţii, pancarte inscripţionate cu „Peşte viu”, doar pentru a nu rămâne cu captura pe cap, dar şi pentru a câştiga un ban cinstit.

Vânzarea la negru a peştelui în comuna Coronini, dar şi în alte localităţi din Clisura Dunării nu este un lucru necunoscut deputatului Luminiţa Jivan. Referitor la acest aspect, liderul social-democrat din Caraş-Severin declară pentru expressdebanat.ro: „Să ştiţi că, într-adevăr, cunosc această problemă de la primarul de la Coronini. Cu această problemă se confruntă, în general, toată zona Clisurii, pentru că aceleaşi discuţii le-am avut şi cu doamna primar de la Pojejena, şi cu doamna primar de la Socol. Acolo au fost şi ceva probleme cu licenţele, în cursul anului trecut”.

Totodată, Jivan scoate în evidenţă că această problematică a ajuns și la urechile ministrului Agriculturii şi că, în momentul de faţă, se lucrează intens la soluţionarea acestei situaţii întortocheate: „Toţi aceşti trei primari (Coronini, Pojejena, Socol) au discutat cu ministrul Agriculturii, cu secretarii de stat de acolo. Au făcut demersuri în privinţa asta. Ministrul a fost prezent aici, în zonă, şi le-a explicat oamenilor că această problemă se află în curs de rezolvare pentru că, într-adevăr, zona Clisurii Dunării are foarte mulţi pescari localnici, în primul rând, ca să nu mai vorbim şi de ceilalţi. Şi, într-adevăr, e o problemă destul de mare şi de grea pentru ei. Însă ministrul Agriculturii ştie de ea şi, în momentul de faţă, se lucrează ca să existe şi o formă de asociere, dar şi să rezolvăm acea problemă a oamenilor cu licenţele”.

Despre apariţia unei pieţe de peşte la Moldova Nouă, deputatul primarilor salută această idee şi o consideră binevenită. „Cu privire la apariţia unei pieţe de peşte la Moldova Nouă, încercăm cumva să discutăm cu primarii, pentru că este genul de proiect care trebuie depus de către primării. Pentru cele trei primării (Socol, Pojejena, Coronini) şi, de ce nu?, pentru Primăria Moldova Nouă trebuie cumva să vedem, să-ncercăm să scriem un proiect pe fonduri, exclusiv guvernamentale, pentru că nu mai sunt deschise în momentul de faţă axe pe partea de fonduri europene. Dar, da, este o idee extraodinară o piaţă de peşte la Moldova Nouă! Este chiar binevenită. Dar trebuie o discuţie cu primarii şi mai apoi cu pescarii, pentru că sunt sigură că pescarii imbrăţişează clar această idee”, subliniază deputatul.

banner 970 x 250