E.On explică de ce va tăia gazul către Colterm: Sunt datorii de 76 milioane lei

Furnizorul de gaz E.On vrea să lase cu ochii în soare Colterm, de luni, din cauza datoriilor uriașe, care au ajuns la 76 de milioane de lei. Reprezentanții societății susțin că cei de la Colterm nu au respectat contractele, semnate pe perioade scurte de timp, cu plata în avans.

E.On Energie România a explicat, pentru Expressdebanat.ro, de ce a decis să taie gazul către Colterm, începând de luni, 25 octombrie, astfel că cei aproximativ 50.000 de abonați ai sistemului de termoficare al Timișoarei nu vor mai avea apă caldă și căldură. Reprezentanții furnizorului de gaz susțin că cei de la Colterm nu au respectat contractele semnate, iar datoriile au ajuns la 76 de milioane de lei.

E.ON Energie România a luat decizia de a nu mai reînnoi contractul de furnizare a gazelor către societatea de termoficare Colterm SA Timișoara, ca urmare a neplății datoriilor acumulate. Având în vedere datoriile istorice considerabile și nerespectarea graficelor de plată convenite prin convenții, furnizarea gazelor naturale către societatea de termoficare s-a realizat pe baza unor contracte pe perioade foarte scurte de timp, cu plata în avans, condiții care nu au fost respectate de cele mai multe ori. Chiar și așa, datoriile curente ale Colterm SA au continuat să crească, ajungând la o valoare curentă de peste 12 milioane de lei, majorând la circa 76 de milioane de lei datoriile totale acumulate în ultimii ani. Compania noastră a fost permanent deschisă dialogului cu reprezentanții Colterm SA și cu cei ai Primăriei Municipiului Timișoara, însă din păcate nu au fost identificate soluții viabile de plată. E.ON Energie România nu mai poate semna un nou contract pentru furnizarea de gaze pentru perioada sezonului rece și fără perspectiva unor angajamente concrete și consecvente din partea Colterm”, a informat E.On.

De asemenea, furnizorul de gaz transmite că speră că se va pune în practică un plan de reorganizare, ca urmare a intrării în insolvență a companiei Colterm.

În ceea ce privește potențialele consecințe ale acestei decizii asupra unor instituții de importanță publică, precum școli, spitale, grădinițe, compania noastră își exprimă întreaga disponibilitate de a găsi, împreună cu factorii responsabili, soluții alternative de asigurare a furnizării prin intermediul rețelei de distribuție existente. La rândul său, societatea Colterm SA are posibilitatea de a-și asigura cantitățile de gaze necesare în baza unui contract încheiat cu un alt furnizor din piața liberă sau să apeleze la un furnizor de ultima instanță. Totodată, E.ON Energie România a luat la cunoștință decizia Consiliului de Administrație al Colterm SA de a demara procedura de insolvență a societății și speră ca planul de reorganizare care va fi pus în aplicare pentru a se ajunge la echilibru financiar să își atingă cât mai repede obiectivele, spre beneficiul deopotrivă al societății, al partenerilor, dar mai ales al locuitorilor municipiului Timișoara”, mai informează E.On.