E oficial. Orașele Sânnicolau Mare, Ciacova și alte trei localități intră de sâmbătă în carantină

Ordinele pentru instituirea carantinei zonale au fost emise sâmbătă dimineață. Intră în vigoare la ora 12 și sunt valabile pentru următoarele 14 zile. 

Potivit documentelor semnate de Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, se intituie carantină zonală pentru localitățile Ciacova, Cebza, Macedonia și Petroman din orașul Ciacova și pentru Sânnicolau Mare.

Cetățenii sunt obligați să poarte mască de protecție în toate spațiile închise și deschise și să limiteze la maximum deplasările. Motivul deplasării trebuie menționat în acele declarații de propria răspundere. E interzisă organizarea de evenimente private în spații deschise și închise. Pe perioada carantinei nu vor mai funcționa restaurantele, cafenelele sau terasele, nici unitățile de primire turistică. Botezurile, cununiile și înmormântările se pot oficia în lăcașurile de cult cu participarea a cel mult 16 persoane. Iar cursurile față în față din unitățile de învățământ sunt suspendate.

leader board 728 x 90 px

Ordinele în integralitate pot fi consultate aici și aici. Iar modelul de declarație pe propria răspundere și modelul adeverinței de la angajator pot fi descărcate aici și aici.

Potrivit raportării Prefecturii Timiș de sâmbătă dimineața, în Ciacova rata de infectare este de 9,99 la mia de locuitori, iar în Sânnicolau Mare a ajuns la 8,56.

Precizările Jandarmeriei Timiș

Jandarmii, polițiștii și polițiștii de frontieră fac filtre la intrarea și ieșirea din localitățile carantinate. „La părăsirea zonei de carantină se va prezenta forțelor de ordine legitimația de serviciu (pentru instituțiile bugetare) sau adeverința de salariat eliberată de angajator, ștampilată și semnată de către acesta, ori, după caz, declarația pe proprie răspundere”, transmite IJJ Timiș.

De asemenea, deplasarea persoanelor aflate în izolare/carantină, în afara domiciliului/reședinței este interzisă. Iar intrarea și ieșirea persoanelor și vehiculelor în/din localitate se face prin filtrele instituite de către forțele de ordine.

Sancțiunile pentru nerespectarea măsurilor impuse de autorități sunt cuprinse între 500 și 10.000 de lei.

CITEȘTE ȘI: Timișoara, peste 7 infectări la o mie de locuitori. Situația în celelalte localități din județ