E nevoie de medici care să lucreze în Urgențe. Mesajul lui Raed Arafat

arafat 2
stiri Timisoara si Resita publicitate online untitled design set 970x90 px

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, la Timișoara, că la nivel național este nevoie de personal, specialiști care să lucreze în Unitățile de Primiri Urgențe. Numărul celor care aleg această specializare este în scădere, a avertizat șeful DSU, iar autoritățile centrale caută soluții pentru a-i atrage pe studenți înspre această zonă. 

Prezent la inaugurarea Unității de Primiri Urgențe extinse a Spitalului Județean din Timișoara, Raed Arafat a vorbit despre deficitul de doctori specialiști în medicina de urgență.

„De personal va fi nevoie în continuu și suplimentarea personalului este foarte importantă. Pentru a face această specialitate atractivă, noi trebuie să scădem presiunea pe personal. Dacă avem personal suplimentar atunci sunt mai puține gărzi suplimentare, mai puține ore suplimentare și personalul lucrează în orele lui de bază și are mai mult timp liber cu familia. (…) Este foarte bine și e un lucru pozitiv că mai există o sesiune de rezidențiat care se va face. Mai multe specialități au avut o rată de alegere mai mică la locurile care sunt alocate de MS, printre care și medicina de urgență.”, a declarat Raed Arafat.

O situație similară cu privire la deficitul medicilor de urgență s-a mai înregistrat în România la începutul anilor 2000, a mai spus secretarul de stat.

„Am găsit soluții și am crescut semnificativ venirea medicilor la Urgență prin mai multe măsuri, inclusiv sporuri de 80-100% aproximativ, tot ca să încurajăm oamenii să vină. Acum mai este o perioadă de scădere probabil și după ce au văzut colegii cât de solicitantă poate să fie această specialitate, mai ales cum a fost ea în ultimii doi ani, în pandemie, unde pot să spun că unitățile de primiri urgențe împreună cu colegii de la terapie intensivă și de la infecțioase, interne, pneumologie au fost în linie de front și au fost confruntați cu situații în care i-au pus să lucreze mult mai mult decât este omenesc. Și în timpul gărzii, dar și ca ore suplimentare. Așa că vom lucra pe propuneri de identificare a unor soluții de atragere mai mult a medicilor tineri, a rezidenților către această specialitate. Una din condiții este să facem specialitatea să aibă mai mult personal astfel încât presiunea pe ei să fie mai mică. Și atunci cu siguranță vom ajunge cum a fost în SUA, în unele zone a doua cea mai aleasă specialitate după Neurochirugie era Medicina de urgență pentru că aveau această abordare de suplimentare de personal și de a face munca să fie mai acceptabilă. Nu va fi niciodată lipsită de stres, nu va fi o muncă ușoară, dar poate să fie mai acceptabilă și mai organizată pentru medicul care lucrează în acest domeniu.”, a mai explicat Arafat.

Stiri Timisoara publicitate ziar expresb 1000x100

La Spitalul Județean din Timișoara, chiar dacă suprafața noului sediu al Urgențelor s-a dublat față de cel vechi, iar sistemul de triaj al pacienților este semnificativ diferit, numărul celor care deservesc secția a rămas neschimbat.

„La momentul acesta suntem 24 de medici specialiști și primari și 62 de asistenți medicali. Nu spun că e mult, nu spun că e puțin. Spun că da, am mai avea nevoie măcar de doi doctori ca să completăm turele așa cum lucrăm și măcar vreo 5-6 asistenți medicali care să deservească inclusiv spațiile acestea noi pentru că asta înseamnă diluăm cumva personalul. Nu pot să iau de la patul pacientului să pun în triaj. Una e când toată lumea e la un loc, se suplinesc unii pe alții, altceva e când ai întins spațiul. Și e normal să fie așa. Am și discutat cu managerul, m-a asigurat de susținere, sper că lucrurile vor avea un final fericit.”, a declarat medicul Mihai Grecu, șeful UPU a Spitalului Județean.

Zilnic, în Urgențele Spitalului Județean ajung între 180 și 200 de pacienți.

CITEȘTE ȘI: Condiții umane și civilizate pentru pacienți, în Urgențele Spitalului Județean din Timiș. A fost inaugurată noua UPU

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/