După un concert la Reşiţa

Recunosc că în vremurile când eram imberb dar de toate doritor a le cunoaşte, comuniştii nu ne dădeau mari speranţe. Erau ceva discoteci ce s-au închis, a fost Cenaclul Flacăra care s-a închis, au fost spectacolele trupelor rock la care ne suiam pe pereţi şi veneau miliţienii pentru a ne scoate din săli. Până prin 1989, toate s-au închis. Ne-au rămas Chiriac cu Europa Liberă şi plăcile de la sârbi ce le multiplicam pe casete chinezeşti, de pe un pick-up polonez pe un deck japonez. Cam astea erau distracţiile noastre, de la adolescenţă la tinereţe.

Acum. Am petrecut o seară de vis la Liceul de Artă Sabin Păuţa din Reşiţa. Mi-am adus aminte de distinsa domnişoară Maria Aron, profesoara noastră de română, când ne spunea că romanul cutare este ca un cerc ce se deschide cu primul capitol şi se închide cu ultimul. Cred că ne povestea despre Liviu Rebreanu. Staţi că mi-am adus aminte. Se chema Răscoala. Aşa m-am simţit aseară. Un puşti de nu mai mult de şase, şapte ani, a deschis concertul. Tremurând, a interpretat o colindă la vioară. Întâmplarea a făcut să stea pe scaunul din faţa mea. Am bătut palma bărbăteşte, după ce am simţit emoţia ce-l năpădise din vârful picioarelor, până în creştet. Au urmat pe scenă copii de vis. Canto, şi aici vă rog să-l urmăriţi pe liceanul ce are o voce fenomenală, trompetă, clarinet, vioară. Cu toţii, excelenţi.

Cireaşa de pe tort, orchestra liceului. Alcătuită din elevi, foşti elevi, dascăli şi membri de filarmonică. Toţi împreună, legaţi de o singură iubire: Liceul de Artă din Reşiţa. Şi, evident, muzica. Un program de Crăciun primit şi aplaudat în picioare de publicul reşiţean. „Diavolul” orchestrei, şi aici nu pot fi decât subiectiv, prietenul meu Eremia, dirijorul. Oficial, domnul profesor Eremia Brejneni. Un prieten deloc confortabil, dar care îşi spovedeşte toate păcatele prin harul şi prin darul meseriei.

Aşadar, dragi reşiţeni, că de aici plecasem, avem concerte simfonice, avem teatru, avem ansambluri folclorice, avem cluburi de noapte, avem nenumărate sporturi, avem cinema super modern, avem, avem… Ce nu avem?