După ravagiile DNA printre politicienii șpăgari din Caraş-Severin, investitorii prind curaj!

Datele de la Registrul Comerţului arată că, la începutul lui 2016, a crescut numărul de firme înmatriculate în Caraş-Severin cu aproape 18 procente!

Curăţenia făcută de DNA în administraţia publică locală şi judeţeană îşi arată efectele și prin creşterea cu aproape 18 procente a investitorilor care au decis să facă afaceri în judeţ, după ce, cu ajutorul procurorilor anticorupţie, au dispărut tot felul de şpăgari din conducerea instituţiilor publice din judeţ.

În primul trimestru din 2016 au venit în Caraş-Severin 343 de investitori, faţă de 291 câţi au fost în aceiaşi perioadă a anului 2015. Există astfel o creştere a numărului societăţilor comerciale înfiinţate cu 17,87 la sută. Prevederile Noului Cod Fiscal nu s-au lăsat aşteptate, scăzând faţă de 2015 numărul PFA-urilor şi Intreprinderilor Individuale, care au intrat pe un alt sistem de taxare. Au fost înființate în schimb cinci cooperative agricole, două Intreprinderi Familiale (0 în 2015) şi 221 de SRL-uri, faţă de numai 144 câte se înregistraseră în primul trimestru al lui 2015.

Nici la capitolul SRL-D județul nu stă foarte rău, 150 de societăţi comerciale debutant fiind deja înfiinţate în judeţ. Cinci au şi fost radiate, dar 145 funcţionează şi acum, iar alte două sunt în proces de constituire. SRL-D sau ”SRL debutant” este un program guvernamental ce îşi propune să încurajeze tinerii să înfiinţeze firme, fapt pentru care aceştia sunt scutiţi de taxele de înfiinţare şi pot depune proiecte pentru programul care finanţează afaceri pentru tineri până în limita a 10.000 de euro.

Şi tot la nivelul judeţului Caraş-Severin mai trebuie spus că funcţionează peste 5.000 de PFA-uri, 847 deţinute de tineri până în 29 de ani şi 1.526 de tineri cu vârsta între 30 şi 35 de ani. Un număr de 811 PFA-uri sunt deţinute de persoane cu vârsta de peste 60 de ani!

 

foto: www.infiintare-firma.org