După o carieră în domeniul opticii medicale, timișoreanca Florica Nicoli a revenit la dragostea dintâi: folclorul bănățean

florica nicoli port popular
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Interpreta de muzică populară s-a întors pe scenă, după o pauză de peste 30 de ani. Aceasta e dovada clară că prima dragoste nu se uită niciodată!

Dragostea pentru folclor în general și pentru cântec în mod special, zăcea mocnit. Iar, ceea ce a făcut să iasă la lumină, să izbucnească precum o vâlvătaie, a fost întâlnirea cu maestrul coregraf timișorean, Gheorghe Galetin, acordeonist, interpret de muzică populară, coregraf și compozitor, cunoscut în lumea muzicală drept deschizători de drumuri și promotor de talente pentru mulți dintre artiștii valoroși din prezent.

Deși s-a întâmplat în anul 2011, ține minte de parcă a fost ieri. Fire deschisă și prietenoasă, Florica Nicoli, a avut dintotdeauna o mare plăcere pentru dialog.

florica nicoli la mare

„Eu am lucrat peste 20 de ani în domeniul opticii medicale, fiind în contact permanent cu pacienții și beneficiarii serviciilor de oftalmologie. Într-o asemenea împrejurare, ca pacient, l-am întâlnit pe muzicianul Gheorghe Galetin, căruia i-am destăinuit cât de mult iubesc muzica populară, că am cântat și eu, cândva demult, pe când eram elevă la școală. Mi-a propus o audiere, să-mi cunoască vocea, să-mi vadă prezența scenică, după care, pas cu pas, m-a încurajat să cânt. Și debutul mi l-am făcut într-un spectacol tocmai la mine în sat, în Seceani, județul Timiș, la „Festivalul doinelor”. Acela a fost punctul de plecare pe drumul cântecului, un drum pe care l-am ales singură, pentru că pur și simplu a venit din interior, am simțit că asta trebuie să fac, să cânt, și mi-am urmat glasul inimii. Iar acum, după atât de mulți ani de când am revenit, știu că am făcut cea mai bună alegere, pentru că nu iubesc nimic mai mult pe lumea asta decât muzica. ”

florica nicoli iii

De-a lungul timpului Florica Nicoli a adunat în repertoriul său numeroase melodii prin care își cântă Banatul de origine, în special Banatul de pustă. Cele mai multe piese sunt postate și pot fi văzute pe YouTube, acolo unde sunt și secvențe surprinse la diferite evenimente, spectacole, sărbători populare sau festivaluri, desfășurate în țară sau în comunitățile românești de peste graniță. „Organizatorul „Festivalului doinelor” m-a remarcat pe scenă și m-a invitat în Serbia. El avea o foarte bună și strânsă colaborare cu toate satele în care locuiesc români, așa am ajuns să cânt din Vârșeț, până lângă Belgrad, la Ofcea, dar și pe Valea Timocului. Am început la Jitkovica, apoi la Uzdin, la Vladimirovăț, Alibunar și în numeroase alte localități. Pot spune că prima dată m-am făcut cunoscută în Serbia și pe urmă în România. În urmă cu ceva ani, mergeam la evenimente în țara vecină, o dată la două săptămâni. Mai târziu, acasă, am început să colaborez cu diferite ansambluri, cu „Junii Timișului”, Casa Armatei din Timișoara, ansamblul din Ghiroda și multe altele”.

florica nicoli in serbia

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Florica Nicoli își aduce aminte cu plăcere și de alte prezențe și participări la evenimente organizate în străinătate. A fost invitată și a cântat la Festivalul Dunării de la Ulm, din Germania, în 2018, apoi, de Ziua Națională a României a cântat în Austria, lângă Viena, dar și în Ungaria, la Budapesta, la sediul Fundației Gojdu.

La momentul reluării activității interpretative nu avea niciun costum popular. Între timp a devenit colecționară. În prezent, colecția de veșminte tradiționale numără 16 piese, majoritatea dintre ele fiind primite cadou. „Primele costume mi-au fost dăruite de câțiva dintre pacienții mei. Cele vechi, odată cu trecerea anilor, devin și mai prețioase, așa că le păstrez cum pot mai bine. Costumele realizate în vremurile noastre moderne, mai stilizate, «strălucitoare», au și ele frumusețea lor, dar nu se pot compara cu cele care au străbătut timpul. Un costum popular autentic l-am primit cadou de la un român din Valea Timocului, unde-am cântat, și am fost premiată, la un festival. Nu e singurul primit în dar. Nu vă spun cât îl prețuiesc. Îl păstrez cum pot eu mai bine, iar prin felul în care îl îmbrac, prin fiecare pas și gest, mă străduiesc să-l pun în evidență. La spectacole, aleg să mă îmbrac după specificul locului. Uneori îmi pun ceapsa pe cap, opinci în picioare, iar la gât-galbenii primiți în dar. Sunt tare mândră că îi am. Costumul popular te reprezintă pe tine, ca interpret. Ținuta îți creează imaginea.”

florica nicoli ii

Televiziunea, noua atracție

În urmă cu aproape o jumătate de an, pentru interpreta Florica Nicoli, viața avea să ofere o nouă provocare: prezența pe ecranul online-ului. La TV Timișoara, o televiziune care transmite doar pe internet, poate fi urmărită în fiecare seară de joi, emisiunea „Dedicații cu Florica Nicoli”. „La început am crezut că e mai simplu, dar pe urmă m-am convins că ai nevoie de prezență de spirit, de spontaneitate, fiindcă totul este în direct. Intră în dialog cu mine diferite persoane și trebuie să fiu foarte atentă, să nu îmi pierd firul ideii, să nu mă bâlbâi, să nu mă fâstâcesc. Am câștigat deja ceva experiență și cred că suntem pe drumul cel bun. Spun asta și pe baza numărului mare de vizualizări de care beneficiază emisiunea și TV Timișoara în general.”

Cât privește activitatea solistică, pentru timișeanca Florica Nicoli, viitorul aduce noi colaborări peste graniță: „În curând voi onora invitația și voi fi prezentă în 30 martie și în 21 aprilie, la Vârșeț. Apoi, vin rugile, evenimentele muzicale, diferite festivaluri care se organizează anual. Eu rămân foarte legată de comunitățile românești din Banatul sârbesc și din Valea Timocului. Admir cât de buni păstrători ai tezaurului imaterial sunt oamenii aceștia. Câtă grijă au de limba română, de tradiții, obiceiuri și de portul popular!”

YouTube video

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/