Italienii și grecii au anunțat sprijin pentru industria turismului, în sensul că statul va achita 75%-85% din prețul unei camere, astfel încât să încurajeze turiștii să vină în zonă la prețuri modice. La noi, investitorii din zona de hoteluri, restaurante și cafenele nu îndrăznesc să se gândească atât de departe, deși consideră normale astfel de măsuri.
Liviu Almășan, om de afaceri care, printre altele, deține un hotel în Oravița, analizează situația de la noi, păstrând un dram de speranță pentru viitorul firmei sale.
„Eu sper să luăm părțile bune de la ceea ce vedem în Occident, adică să ne «sponsorizeze» statul ca, la rândul nostru, să îi putem încuraja pe turiști să vină în număr cât mai mare, ajutându-ne măcar cu o parte din cazare. Dacă am fi ajutați măcar cu jumătate din bilet ar fi extraordinar. Sper că o să ne dea și nouă căci altfel… Eu poate sunt un caz mai special, din ‘90 am firma și nu am datorii la bancă, nu am credite, deci poate o lună, două mai supraviețuiesc, dar cred că unii o duc foarte greu, făcând credite, bazându-se pe anumite încasări nu o să aibă de unde să dea înapoi și o să se trezească peste două, trei luni și fără turiști, și fără posibilitatea de a face bani. Și ce ar fi mai grav e că nu vor avea de unde să dea înapoi creditele și atunci o să vină banca și o să le ia tot. Dar și așa e o problemă, cui o să le vândă, cine o să vină să le cumpere în condițiile actuale? De aceea cred că ar trebui un stimulent din partea statului. Statul să se gândească foarte bine și să ne ajute, în primul rând să îi ajute pe cei care pot să producă de mâine. Nu am nimic cu startupuri, foarte bine, să le stimulăm, să le dăm sute de mii de euro pentru idei care sunt și cu care vom progresa, dar cred că cei care există pe piață la ora actuală sunt primii care trebuie încurajați, pentru că ei au deja oameni care lucrează la ei, oameni pentru care se plătesc impozite, taxe, oameni care vor să lucreze. Deci ăștia sunt primii care trebuie puși pe picioare, ulterior, dacă avem resurse, putem să încurajăm și startupul și tot felul de idei mai bune, mai puțin bune, să vedem care ies și care nu ies, dar noi care suntem deja pe baricade trebuie să fim ajutați.”, este de părere omul de afaceri.
În opinia lui Liviu Almășan, măsurile de stimulare a agenților economici, luate de stat până acum, nu sunt suficiente pentru a pune economia pe picioare, el referindu-se în primul rând la zona HORECA, la afacerea lui legată de practicarea turismului pe timp de vară.
„Nu ajută foarte mult, fiindcă și șomajul tehnic, pe lângă că este acordat pe o perioadă limitată, nu aduce foarte mulți bani în buzunarele celor care beneficiază de el. Nu toată angajații au salarii de 7-8.000 de lei din care să-i ia 75%. Pe de altă parte, trebuie încurajați turiștii. Să vină să se cazeze, să-și cheltuie banii. Apoi, nu cred că un turist vine ca să mănânce în cameră, el vrea să stea la o terasă mai ales pe temperaturile care vor crește, vrea să stea să socializeze, vrea să asculte o muzică, să vadă peisajul și nici într-un caz să stea în cameră și să mănânce în cameră.”, este de părere Liviu Almășan.