După găini și porci, e rândul oilor! Focar de scrapie în estul județului Timiș

Nici nu a trecut bine valul de pestă porcină ce a afectat câteva localități din estul județului Timiș, că inspectorii DSVSA au descoperit un alt focar, ce afectează… oile. Convenabil, ar spune pasionații teoriilor conspirației, în condițiile în care se apropie sărbătorile pascale și comerțul cu carnea de oaie va fi în floare.

Conform medicilor veterinari, ovinele din Timiș sunt afectate de o boală contagioasă foarte periculoasă, numită scrapie sau „boala tremurătoare a oilor”. Această boală a fost confirmată în câteva localități și afectează sistemul nervos central al caprinelor și ovinelor mai mari de 18 luni.

„Au fost mai multe focare în Timiș, iar în prezent a mai rămas unul singur. Acesta este localizat în zona Iosifalău. De la animalele cu vârsta mai mare de 18 luni care sunt sacrificate, sunt luate probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Din aceste zone nu se admit la tăiere mieii. Deci, nu există nici un pericol pentru om”, a precizat Cristina Popa, director-executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș.

Potrivit ANSVSA, scrapia a fost confirmată și în județele Caraș-Severin, Hunedoara, Argeș, Constanța și Sibiu.