După eşecul de la alegerile parlamentare, Doina Frunzăverde candidează din nou!

Doina Frunzăverde, preşedintele Senatului Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa, a concurat săptămâna trecută pentru un loc în Consiliul ARACIS, agenţie care a retrogradat UEMR la calificativul „grad de încredere limitat“, tocmai în perioada în care Frunzăverde era rector universitar.

Concurenţa pe cele 11 locuri scoase la concurs pentru Consiliul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) este mai mică de doi pe loc: s-au înscris 20 de candidaţi. Nouă locuri au devenit vacante prin expirarea mandatelor, însă toți membrii aflați în situația aceasta candidează din nou. Alte două locuri au fost eliberate de Gabriel Ispas, ajuns secretar de stat la Ministerul Educației, și de actualul ministru al Educaţiei, Pavel Năstase, care a preferat la acel moment să rămână rector al Academiei de Studii Economice. Durata mandatului în Consiliul ARACIS este de 4 ani, iar indemnizația lunară este de 4.600 de lei, echivalentă cu cea a unui secretar de stat.

Concursul a avut loc în 22 şi 23 martie, Doina Frunzăverde fiind al patrulea candidat participant la interviu, conform site-ului ARACIS. Potrivit pressone.ro, asupra a trei candidaţi există suspiciuni de încălcare a normelor de etică profesională, ceea ce contrazice un criteriu esenţial al statutului pentru care candidează. Cei trei sunt: profesorul universitar Ioan Lascăr, profesorul universitar Luca Iamandi, fost rector al Academiei de Poliție, și profesorul universitar Doina Frunzăverde.

„Pentru funcția de membru în Consiliul ARACIS candidez eu, nu universitatea. Universitatea din Reșița a fost evaluată în cele două mandate ale mele de două ori: prima dată, în 2010, a primit grad de încredere ridicat, și a doua oară am primit raportul cu «grad de încredere ridicat» cu câteva zile înainte de a avea loc evenimentele total neplăcute din 2015″, a declarat Doina Frunzăverde pentru pressone.ro. Evenimentele total neplăcute la care se face referire sunt cazurile de luare de mită şi trafic de influenţă investigate la acea vreme de procurori, finalizate de instanţele de judecată cu sentinţe penale. Doina Frunzăverde susţine că, deși rapoartele de evaluare ar fi fost pozitive, concluzia finală a evaluării ARACIS a recomandat un „grad de încredere limitat“ ca urmare descinderilor din 9 iulie 2015.

Raportul Integrităţii Universitare din România, realizat în 2016 de Coaliția pentru Universități Curate, un proiect al Societății Academice din România (SAR), propune desființarea ARACIS. „Instituția nu a fost capabilă să controleze această degradare a standardelor și nu a sancționat în mod serios nici o universitate publică cu probleme”, se arată în raport, care propune înlocuirea ARACIS cu o agenție de evaluare externă, angajată pe bază de contract.

„Vânzarea de diplome sau facilitarea obținerii lor este o problemă cvasigenerală în sistem, atât la propriu, cât și la figurat (criterii laxe). Chiar universitățile clasate la patru stele au rectori acuzați de plagiat sau alte forme de impostură academică a căror clarificare nu ne este integral clară”, se precizează în raportul SAR.

Conform regulamentului de concurs, lista noilor membri ai Consiliului ARACIS, propusă de comisia de concurs pe baza votului fiecărui membru al acesteia, se anunţă public prin afişarea la sediul ARACIS din Bucureşti şi pe site-ul agenţiei la data finalizării concursului. „Încă nu avem noua componenţă a Consiliului ARACIS. Rezultatele concursului vor fi afişate pe site-ul nostru în zilele următoare“, a declarat azi pentru expressdebanat.ro Marilena Lolea, din cadrul Departamentului Resurse Umane ARACIS.

Precedenta candidatură a Doinei Frunzăverde s-a soldat cu eşec. Fostul rector a fost cap de listă ALDE pentru Senat la alegerile parlamentare din 2016, dar cele două mandate de senator au revenit lui Narcis Ionuţ Chisăliţă (PSD) şi Ion Marcel Vela (PNL). Aceştia au obţinut scoruri mult mai bune decât Doina Frunzăverde: 48,6%, respectiv 28,2%, faţă de doar 6%. Acum, însă, ALDE a ajuns la guvernare şi este de aşteptat ca membrii săi să fie sprijiniţi în a ocupa diverse posturi. Comisia de evaluare a concursului de la ARACIS este formată din Ioan Ianoș (vicepreședinte interimar, care o înlocuiește pe Cristina Daniela Ghițulică), Adrian Opre (secretar general, care o înlocuiește pe Vasilica Stan), Mădălin Bunoiu, Simona Lache, Anton Hadăr și Ion Stănciulescu.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/