Ideea unui lăcaș de cult în centrul orașului Moldova Nouă a prins contur după aproape 20 de ani! La momentul actual, lucrările de construcție sunt finalizate în proporție de 96%, urmând ca, în luna august a acestui an, mai exact în data de 15 august, când este sărbătorită Sfânta Maria Mare, de unde și numele noii construcții dedicate credincioșilor, să aibă loc și slujba de sfințire a bisericii, slujbă la care va participa și Preasfințitul Lucian.
Execuția propriu-zisă a lăcașului de cult s-a întins pe o durată destul de mare de timp, iar, din spusele părintelui Ioan Nedelcu, parohul bisericii din Moldova Nouă, se pare că încetinirea acestui proces a avut la bază atât probleme de ordin financiar, birocratic, cât și probleme privind amplasamentul bisericii: „Lucrările de construcție ale bisericii noi din Moldova Nouă au început în anul 2000. Ele au avut pe parcurs și avansări mai spectaculoase, dar și multe opriri, multe probleme de multe ori de ordin financiar, altădată birocratic. Chiar dacă proiectul bisericii noi a fost scris undeva prin anii 1996, lucrările efective au început abia din 2000, tocmai din cauza birocrației. La începutul construcției au fost și probleme de amplasare a noului lăcaș de cult. Inițial, s-a stabilit să fie ridicată construcția în zona actualei bănci BRD, apoi a fost mutată mai în spate. Tot felul de piedici au fost pe parcursul construcției bisericii noi”.
Despre stadiul în care se află construcția la momentul actual, dar și ce anume mai lipsește astfel încât biserica să fie finalizată în proporție de 100%, parohul de la malul Dunării punctează: „Putem spune despre construcția bisericii din Moldova Nouă că, în proporție de 96%, este finalizată! În sensul că s-a reușit să se termine toate lucrările de construcții! Mai rămân doar mici detalii de pus la punct. Spre exemplu, pe interior, mai este de zugrăvit și de montat încălzirea și pardoseala. Bineînțeles, după aceea, dotarea bisericii este un alt proiect mult mai amplu, cu mobilier și toate cele necesare, dar lucrările efective s-au cam terminar, iar, pe exterior, nu ne rămâne decât de terminat fundamentul de jur împrejurul bisericii, după cum se și vede. Locul acesta l-am lăsat intenționat și asta pentru că, în jurul bisericii, va mai veni de turnat o alee. Sunt mai multe chestii ce trebuiesc făcute! Trebuie finalizată și partea de împământare, și partea de paratrăznet, mici chestii care trebuie puse la punct”.
Pentru ca lucrurile să fie făcute ca la carte, Nedelcu-și dorește ca, după punerea la punct a ultimelor detalii, Dumnezeu să binecuvânteze noua construcție și, cum altfel, decât oficiind o slujba de sfințire a edificiului, chiar în ziua sărbătoririi hramului Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” (15 august), slujbă la care va participa, fără echivoc, Preafericitul Părinte Lucian: „Noi ne dorim ca, pe 15 august, anul acesta, să și sfințim biserica. Presfințitul Părintele Lucian va oficia slujba de sfințire a bisericii și, până atunci, sperăm să terminăm toate lucrurile astea mărunte pe care le avem de făcut, dar și partea de birocrație, pentru că mai sunt pași de făcut în privința obținerii autorizației de funcționare, obținerea planului de securitate la incediu, procedee destul de întortocheate, cu multe lucruri care mai trebuiesc îndeplinite pe ici, pe colo, proceduri care ne tot amână de la un termen la altul, din păcate”.
Având în vedere parcursul anevoios pe care l-a întâmpinat construcția bisericii, totuși, se pare că dintre toți anii, de la 2000 încoace, anul 2018 a fost cel mai înfloritor an din toate punctele de vedere. „Am putea spune că anul 2018, pentru biserica noastră, a fost unul dintre cei mai buni ani de când se construiește biserica! Asta pentru că am reușit, cu ajutorul lui Dumnezeu și cu ajutorul sponsorilor locali să finalizăm acoperișul bisericii, tencuirea interioară și tencuirea exterioară a bisericii, lucruri pe care noi nu ni le-am propus, de exemplu, la începutul anului 2018. În previziunile bugetare nu ne-am gândit că vom putea realiza atât de multe lucruri. Ne-am propus, măcar, să terminăm, anul trecut, acoperișul, dar iată că, cu ajutorul lui Dumnezeu, lucrurile au sporit și au avansat mult mai repede înspre așteptările noastre”, subliniază parohul.
În realizarea lăcașului de cult, din punct de vedere financiar, cel mai important rol a fost jucat de către Secretariatul de Stat pentru Culte, autoritățile locale, sponsorii și donatorii din oraș. Întrebat, de redactorul expresdebanat.ro, care este suma la care se ridică lucrările edificiului, Ion Nedelcu detaliază: „Nu aș putea să vă spun, încă nu am calculat o sumă. Aș putea să vă spun că, din anul 2015, de când sunt eu preot în Moldova Nouă și până anul acesta, cred că s-au investit în jur de 20 miliarde (lei vechi, n.r.)”.
Ținând cont că, după o perioadă destul de-ndelungată de așteptare, localnicii din Moldova Nouă își vor vedea, în sfârșit, visul cu ochii, am fost curioși să aflăm, de la slujitorul Domnului, cum reacționează enoriașii, vis-a-vis de materializarea proiectului lăcașului de cult. În acest sens, părintele concluzionează: „Oamenii sunt bucuroși! În primul rând, că-și văd un vis împlinit sau aș putea spune că visul lor deja a-nceput să prindă contur, odată cu tencuirea exterioară a bisericii. Credincioșii, când au început să vadă că biserica prinde contur, prin tencuiala și prin aplicarea decorativei pe exterior, i-am simțit foarte bucuroși. Vă dați seama că, încă de la venirea credincioșilor în Moldova Nouă, atunci când au venit ei pentru a munci în minele din zonă, și-au dorit un lăcaș de cult. Cumva biserica aceasta este dorită de mulți ani de credincioși și în sufletul multora dintre ei se simte o bucurie că, în sfârșit, își văd visul realizat. Pe de altă parte, biserica va păstra în rugăciunile ei și pe cei care, în minele din Moldova Nouă, și-au văzut sfârșitul și nu au mai reușit să-și vadă visul realizat, dar îi vom păstra în rugăciune și, undeva, în sfântul altar, vor fi pomeniți și cei care au murit în minele din Moldova Nouă și vor rămâne pe veacuri!”.