După angajările pe șpagă și trafic de influență de la ISU „Semenic”, doar cenușă și liniște!

Procurorii anticorupție au demonstrat cu ceva timp în urmă de ce reacția unora dintre salvatorii cărășeni este uneori mult întârziată sau total ineficientă. La mijloc, bani mulți și pile puternice! Astăzi, în urma lor, cenușă. Ascunsă sub preș chiar de inspectorul-șef!

O intervenție a pompierilor de la ISU „Semenic”, desprinsă parcă din filmele cu Stan și Bran, a avut loc în 11 decembrie, la o casă situată undeva în centrul Reșiței. Imaginile caraghioase au ajuns și la șeful instituției, care a promis că va oferi explicații, însă colonelul Cristinel Coneru preferă să tacă. Exact ca și cum nimeni n-ar fi văzut nimic, iar din casa omului ar mai fi fost ceva salvat în afara unui cățeluș, cu care pompierii s-au pozat pentru a demonstra succesul intervenției.

În realitate lucrurile stau cu totul altfel. Îngrijorător! Un apel la 112 a anunțat că într-o casă de pe Strada Pictor Andreescu din Reșița a izbucnit un incendiu. Casă cu un singur nivel și stradă pe care circulația era restricționată. Au intrat fără probleme doar autospecialele de pompieri. Pentru că focul s-a extins cu repeziciune, a fost solicitat și sprijinul unei autoscări. De aici începe tragicomedia. De ce era nevoie de o autoscară pentru intervenția la o casă ce are doar parter!?, au întrebat specialiștii în stingerea incendiilor. Răspunsul e cât se poate de simplu. Autospeciala ISU „Semenic”, una de ultimă generație, a fost oprită la mare distanță de casa în flăcări. De ce așa departe?! Pentru că nimeni nu s-a gândit să mute mai în față, loc fiind arhisuficient, o altă autospecială de pompieri, care sosise mai devreme. Continuarea e de cascadorii râsului. În fața unei mașinării pe care au lăsat impresia că o văd pentru prima dată, pompierii de la ISU „Semenic” au demonstrat că prea multă tehnologie îi depășește. Au avut nevoie de 15 minute, pe cronometru, pentru a turna câțiva litri de apă pe acoperișul casei din care nu mai rămăsese deja aproape nimic. Cu excepția zidurilor!

Mai întâi a ieșit în evidență un pompier care încerca să manevreze autoscara. În focul evenimentelor însă e mai greu să ții minte care e stânga și care dreapta, ce funcții îndeplinește un buton sau altul. Colegul lui care a urcat pe scară a ajuns cu chiu, cu vai, într-o poziție relativ bună pentru a turna apă peste flăcări. Numai că uitase cineva să deschidă robinetul! Pompierul a fost adus jos, schimbat furtunul și urcat din nou. A doua încercare, dar tot fără folos. Nici de data asta n-a curs strop de apă. Scara l-a coborât pe salvator din nou. Colegii lui ridicau din umeri, căutau prin toate compartimentele autospecialei și îi dădeau să încerce tot felul de racorduri. Până la urmă s-a potrivit unul. Scara a început să urce când pompierul-erou de pe ea și-a dat seama că își uitase un coleg jos. Scara a coborât din nou. De data asta i-a urcat pe ambii. Au stropit câteva secunde țigla casei omului și jetul de apă s-a oprit. Toată intervenția asta, pe ceas, 15 minute!

Și ce, asta e mult?! Oricum autoscara a fost adusă doar ca să fie acolo, nu pentru că ar fi fost necesară. Cam așa au reacționat unii dintre pompierii cărășeni. Întâmplător sau nu, numele unora dintre ei l-am reținut din rechizitoriul întocmit de procurorii anticorupție, privind trucarea examenelor de angajare la ISU „Semenic”! Până la urmă, bine că n-a murit niciun salvator. Nu de alta, dar cineva a uitat să întrerupă alimentarea cu energie electrică înainte să dea colegii lui cu apă!

După această intervenție, pompierii de la ISU „Semenic” s-au felicitat între ei. „Sosite la locul intervenției, echipajele de pompieri militari au constatat că incendiul se manifesta violent, cu flacără mare, pe o suprafață de aproximativ 100 mp, la nivelul a trei încăperi ale imobilului și la nivelul acoperișului, existând pericolul extinderii la întregul acoperiș și la imobilele învecinate. S-a acționat imediat pentru localizarea incendiului, pompierii militari reușind astfel să împiedice propagarea incendiului la celelalte încăperi și la cele două gospodării vecine. Totodată, a fost solicitat sprijinul altor două echipaje din cadrul aceluiași detașament, respectiv unul de stingere și unul care încadrează autoscara mecanică, precum și a unui echipaj specializat al furnizorului de energie electrică. Pe timpul intervenției, care a durat aproximativ 2 ore, pompierii militari au salvat un animal de talie mică – un cățel, care era blocat sub un pat din una dintre încăperile incendiate”, a informat ISU. „La experiența și numărul lor de intervenții sunt sigur că au acționat cu profesionalism”, ne-a spus inspectorul-șef Coneru înainte să vadă imaginile cu intervenția. După ce le-a văzut, a preferat să ascundă cenușa sub preș.

Doar cu hainele de pe ei!

De lăudat după acest eveniment nefericit sunt doar cei care au inițiat campanii de ajutorare a părinților actorului Eugen Pădureanu, care au rămas fără nimic în toiul iernii. „După o întreagă viață de muncă, o familie din Reșița și-a văzut întreagă agoniseală pradă focului. Casa și toate bunurile existente în ea s-au transformat în scrum. Această dramă din viața familiei actorului Eugen Drăghin Rus (nume de scenă Eugen Pădureanu), care de multe ori ne-a bucurat sufletul în sălile de teatru, le-a transformat într-un coșmar sărbătorile sfârșitului de an! Este un coșmar din care ar putea ieși doar printr-un gest de solidaritate umană care stă la îndemâna noastră, a reșițenilor… și nu numai! Apelăm la toți oamenii al caror suflet rezonează cu suferința umană, ca printr-o contribuție făcută în contul deschis special pentru acest scop, respectiv: Eugen Drăghin Rus, cont: RO63INGB0000999908324414, să alinăm suferința acestor oameni”, e mesajul Lions Club Reșița Montană. „Într-o clipă nefericită, munca de o viață a unei familii s-a transformat într-un morman de scrum. Prietenul și colegul meu, actorul Eugen Pădureanu a pierdut tot. Nu vă cer sprijinul pentru că vin sărbătorile și a rămas efectiv doar cu hainele de pe el. Vă cer sprijinul pentru că un om e în necaz. Haideți, în măsura posibilităților, să îl facem să spere. E Crăciun, pentru unii. Pentru el nu e decât disperare. Și speranța poate reveni, cu ajutorul nostru. Dacă puteți și vreți, hai să punem mână de la mână. Nu vom reuși să îi refacem casa. Dar îi vom oferi speranța că are un nou început. Puțin cu puțin se face puțin mai bine. Vă rămân profund recunoscătoare pentru orice donație. Hai să îl ajutăm pe Eugen să zâmbească din nou!”, a scris Roxana Olșanschi, actriță a Teatrului de Artă Deva, colega actorului reșițean, pe pagina sa de Facebook.