Dunca, fii bărbat!

Pentru performanțele sale din administrație, Ilie Bolojan, președinte al Consiliului Județean Bihor și fost primar al Oradei, a devenit un idol pentru mulți primari și dregători în administrațiile locale. Unii dintre ei aproape că s-ar închina la poza de pe Facebook a acestuia, precum credincioșii la mormântul lui Arsenie Boca. La urma urmei, nu este rău să ai un model gen Bolojan, care a făcut ceva în viața lui, cât timp în șeful de partid sau în ăla de guvern nu ai încredere nici cât negru sub unghie.

Dar, când vorbim de modelul Bolojan, să vorbim până la capăt. Că așa e cinstit. Nu doar când vine vorba despre disponibilizări de funcționari publici, despre organigrame făcute pe genunchi de nu știu ce ciocoflender care habar n-are ce e aia administrație. Așa e, domnule Romeo Dunca? De ce zic asta? Din două motive. Unu, că ești fan Ilie Bolojan și doi, că iei de la el doar ce-ți convine. Da’ ia citește, uite ce a făcut Bolojan în ședința de Consiliu Județean din luna decembrie 2020: Toate primăriile din Bihor primesc sume egale de la buget.

Pe scurt, potrivit presei locale, toți cei 34 de consilieri județeni au votat în unanimitate hotărârea care prevede repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din TVA şi a celor aferente cotei de 14% din impozitul pe venit destinate echilibrării bugetelor locale ale primăriilor. Asta înseamnă că nu va exista discriminare. Și comuna aia cu 5.000 de suflete, și cealaltă cu 1.000 sau chiar mai puțin vor primi aceiași bani de la buget. La fel și în cazul orașelor. Nu contează că vorbim de Oradea sau de restul orașelor care toate la un loc nu au nici măcar jumătate din populația ei, ca să nu mai vorbim de nevoile cu care se confruntă.

leader board 728 x 90 px

Cam asta face un om deștept, precum Ilie Bolojan. Mai mult, dincolo de faptul că reprezintă o premieră în administrația din România, o astfel de hotărâre poate fi luată ca un exemplu de bună practică, pentru că ea nu se vrea doar o excepție la ceea ce se întâmplă de 30 de ani în România, la împărțirea pe criterii politice a banilor de la buget.

Ce zici, domnule Dunca, te prinzi în horă? Ai curaj să nu-ți asculți șeful, șefii de partid și să urmezi calea deschisă de idolul matale? Fii bărbat și dovedește-ne că ții la județul ăsta, chiar dacă nu domiciliezi în el. Ții și îți pasă de el, nu doar în vorbe rostite la televizor, ci și în fapte!