„Dumnezeu ține cu oamenii curajoși!”

ioan popa foto 2

Spune primarul Ioan Popa, care crede în continuarea în șansa Reșiței de a accesa fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru noul spital județean. O șansă pe care cei care lucrează la acest proiect o fructifică din plin, după părerea fostului ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

Prezent zilele trecute în municipiu, Cristian Ghinea declara pentru expressdebanat.ro tocmai ceea ce primarul Ioan Popa a susținut cu vehemență în repetate rânduri, și anume, că fondurile pentru viitorul spital județean ar putea fi accesate prin PNRR, chiar dacă Reșița, la momentul la care a fost conceput programul, nu se regăsea pe lista celor 25 de spitale din țară înscrise de ministerul de resort în anul 2021 și aprobată de Comisia Europeană. Fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, în al cărui mandat a fost finalizat PNRR, a explicat că totul ține însă de seriozitatea și rapiditatea celor care lucrează la acest proiect.

CITEȘTE ȘI: Cristian Ghinea: Proiectul noului spital din Reșița poate primi bani din PNRR!

Contactat de expressdebanat.ro, primarul Ioan Popa a declarat că tocmai pe acest aspect a mizat mereu: „Dumnezeu ține cu oamenii curajoși! Eu am făcut o matematică simplă. O listă de 49 de spitale, din care 25 vor fi finanțate din fonduri PNRR pentru modernizarea/realizarea unor spitale. Eu din scurta mea experiență administrativă de șase ani, când am auzit numărul de 25, am fost absolut convinsă că nu vor fi pregătite mai mult de 8 dintre ele să absoarbă acești bani, în timpul pe care PNRR-ul îl solicită: decembrie 2026. Și atunci am spus, dacă noi ne mișcăm repede, vor nu vor, trebuie să ne introducă pe această linie. Noi anul viitor, în luna aprilie, vom avea proiectul tehnic la nivel de autorizație de construcție și vom putea scoate la licitație execuția, lucru care ne situează pe o poziție extrem de favorabilă.”

De altfel, edilul Reșiței a explicat că și dacă nu se va reuși renegocierea listei la Bruxelles anul viitor de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, șansele Reșiței nu sunt pierdute, pentru că există și alte posibilități de finanțare.

„Dacă nu vom reuși să alocăm resurse financiare pentru spital prin PNRR, există încă două axe. Există una pe Ministerul Sănătății, pe Infrastructură Mare, și putem să sperăm să primi bani de acolo. Și mai există, eu nu închid niciodată această posibilitate, parteneriatul public-privat. Eu venind din mediul antreprenorial încurajez chiar această posibilitate. În primul rând pentru că banii dacă vin din fonduri private sunt bani siguri care vin la timp și lucrurile se derulează într-o manieră extraordinar de bună. În plus, nu se mai supune rigorilor de licitații, pe care le avem noi cei din sistemul public și le-am îngreunat. Iar într-o altă ordine de idei, managementul va fi unul privat, ceea ce va duce, cu siguranță, la optimizarea acestei instituții. Adică nu o să mai stăm tot cu mâna întinsă, că nu ne ajung banii de curent, banii de gaz, de medicamente și așa mai departe. Deci eu sunt pro parteneriate publice private, dar sper totuși să mergem cu prima opțiune și să luăm banii din PNRR.”, a concluzionat Ioan Popa.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/