Dumitru Ursu are ambiții mari! Ne-am putea trata de reumatism și la Oravița

Primarul orașului de pe Valea Carașului are în vedere construirea unui centru de balneofiziokinetoterapie și recuperare medicală, care să răspundă nevoilor persoanelor cu probleme neuromotorii, reumatice și post-traumatice.

Proiectul este însă cu bătaie lungă și nu va fi gata mai devreme de 2024, asta dacă Primăria Oravița va reuși să și acceseze fonduri europene pentru implementarea lui. „Linii de finanțare sunt, numai să vedem dacă ni se și aprobă, iar până la implementarea proiectului vor mai trece cel puțin doi ani. Mai devreme, nici vorbă!”, aflăm de la primarul Oraviței, Dumitru Ursu.

Pentru început, Ursu și-a propus să deschidă, cu fonduri din bugetul local, o unitate de balneologie și recuperare medicală, care să ofere și servicii de kinetoterapie și fizioterapie, și care să funcționeze ca secție externă a Spitalului Orășenesc Oravița. Însă, pentru toate acestea este nevoie de aprobare de la Ministerul Sănătății. „Într-o primă fază, pentru a putea da o destinație locului, vom face o secție sau un ambulatoriu în una din halele noastre, pe care le avem în apropierea apelor termale, ape ce au proprietăți similare ca cele de la Băile Felix. Să vedem ce spun și cei de la Direcția de Sănătate Publică, precum și cei abilitați să ne acrediteze. Noi vom amenaja spațiul în regie proprie, cu bani din bugetul local, și cu oamenii noștri de la Biroul de Gospodărire. Vom pune absolut totul la punct, numai aparatura medicală o vom primi prin același proiect de un milion de euro, prin care spitalul a fost dotat cu aparatură medicală în valoare de 700.000 de euro”, a explicat primarul Oraviței.

Edilul mai spune că s-a documentat temeinic pe acest subiect și că a purtat deja discuții și cu câțiva specialiști în balneologie și recuperare medicală din vestul țării, care ar fi interesați să vină la Oravița. „M-am informat foarte bine pe acest subiect și știu că sunt mulți pacienți care au nevoie de recuperare medicală și la fel de mulți sunt și cei aflați în așteptarea unui loc la tratament, așa că vreau să grăbesc puțin lucrurile și să facem, pentru început, această secție de recuperare din bugetul local, care va fi gata anul acesta sau cel târziu anul viitor. M-am întâlnit și cu câțiva medici de specialitate din Timișoara, care au venit la Oravița și am vizitat împreună zona pe care ne dorim să construim, iar feedbackul a fost pozitiv. Am discutat, de asemenea, cu senatorul Marcel Vela și cu deputatul Jaro Marșalic, care m-au asigurat că am susținerea lor pentru realizarea acestui proiect de anvergură. Proiectul urmează să fie expus și în fața consilierilor locali în ședința de buget, pentru a fi prinse și sumele necesare pentru studii și proiectare”, a concluzionat Dumitru Ursu.