Dumitru Jompan la ceas aniversar! Muzeul Caransebeș l-a sărbătorit pe maestrul de pe Valea Bistrei

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș a găzduit astăzi încă un capitol din proiectul „Oameni de seamă ai Banatului”, în care sărbătorit a fost Dumitru Jompan, muzicolog, folclorist, profesor, compozitor şi dirijor.

În 13 mai profesorul Dumitru Jompan a împlinit 83 de ani. S-a născut la Marga, Caraş-Severin și și-a dedicat întreaga viață muzicii corale, a cărui corală din Marga a dominat ani de zile activitatea formațiilor de amatori din România, dar în egală măsură dascăl și scriitor. Cărțile sale peste 80 la număr s-au bucurat de aprecieri unanime.

De numele său și de frumosul sat Marga mă leagă două amintiri foarte plăcute, pe care le păstrez cu drag într-un loc special al memoriei. Primul este legat de vizita pe care faimosul cor Madrigal și a Maestrului Marin Constantin au făcut-o la Marga, în semn de înaltă apreciere pentru dirijorul și Corala Mărgană , considerată la vremea aceea sora mai mică a formației bucureștene. Am fost impresionat atunci de primirea extraordinară pe care au făcut-o oamenii din Marga madrigaliștilor, cu flori și cu covoare multicolore la ferestre. A fost o sărbătoare de neuitat pentru toată lumea, dar mai ales pentru mine, pentru că o mică parte din vina pentru acea istorică întîlnire de la Marga, am purtat-o și eu, care am fost toată viața un apropiat al Madrigalului și al Maestrului Marin, pe care îi invitasem atunci la Reșița cu ocazia căsătoriei mele cu Corina Popa, membră a corului Madrigal. A doua frumoasă amintire mă leagă de corul din Marga, la vremea când Micu Jompan mi-a cerut să scriu ceva pentru corul lui și m-a invitat să-i cunosc mai bine pe oamenii de acolo și folclorul atât de special al locului. Am stat la ei câteva zile și am cunoscut atunci oameni minunați, poeți și cântăreți populari care m-au inspirit să scriu Suita Mărgană, care a devenit o lucrare de referință în repertoriul corului din Marga, dar care, în timp, a fost apreciată și de alte formații din țară”, a precizat prof. univ. dr. Sabin Pautza, care deși nu a putut veni la acțiune a dorit să trimită câteva gânduri de recunoștință dirijorului.

La manifestare au fost prezenți oameni de cultură din Banat, directori de instituții de cultură și oameni care l-au cunoscut și apreciat de-a lungul timpului pe profesorul Dumitru Jompan.

La finalul acțiunii desfășurate în sala de expoziții a muzeului caransebeșean cei prezenți au putut urmări un film documentar despre viața și activitatea dirijorului Dumitru Jompan în care au fost transmise gândurile colaboratorilor și oamenilor apropiați lui maestrului.

În decursul anilor, rezultatele strădaniilor sale au fost recunoscute prin: Ordinul „Meritul Cultural” clasa a V-a, obţinut la începutul afirmării sale; Crucea Patriarhală, acordată de Episcopia Caransebeşului; „Persona Maxima”, atribuit de Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici” din Reşiţa; Diploma de Merit a Asociaţiei Române de Patrimoniu, din Bucureşti; Cetăţean de Onoare al Municipiului Caransebeş.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/