Dumbrăvița: Rată mare de vaccinare, dar și de contaminare. Care e explicația?

masca
untitled design set 970x90 px

Comuna Dumbrăvița din județul Timiș ocupă primul loc la nivel național în ceea ce privește numărul persoanelor vaccinate, cu 63,47% din populație imunizată până la această dată. În același timp, la nivel județean, localitatea înregistrează cea mai mare rată de infectare, 10,65 la mia de locuitori. 

Cifrele oficiale raportate joi de Direcția de Sănătate Publică arată că incidența în comuna Dumbrăvița a depășit 10 la mia de locuitori. 199 de persoane au fost confirmate cu Covid-19, în ultimele 14 zile. Asta, chiar dacă, aici, numărul celor vaccinați anti-Covid este cel mai mare din toată țara. Epidemiologii explică faptul că varianta Omicron a SARS-CoV-2 este mult mai contagioasă decât precedentele, acesta fiind motivul pentru care numărul infectărilor crește accelerat de la o zi la alta, inclusiv în rândul persoanelor vaccinate.

CITEȘTE ȘI: Comuna Dumbrăvița, cea mai mare rată de vaccinare din țară: peste 63%

„Avem ca exemplu Israelul. Israelul a avut alaltăieri 37.000 de infecții la o populație majoritar vaccinată, categoric cu un nivel de acoperire vaccinală mai mare decât la Dumbrăvița, chiar cu a 4-a doză la unii, cu a 3-a doză la mulți, datorită transmisibilității foarte mari a variantei Omicron. Ei au ajuns în această fază a valului 5 la valori de peste 3 ori mai mari decât maximum valorii de 11.000 înregistrată la varianta Delta. Numărul de infecții este mare, în schimb numărul de persoane spitalizate este foarte mic, sunt în jur de peste 200 de spitalizați și au un singur deces. Deci vaccinarea previne apariția formelor grave și astfel reduce extraordinar de mult rata de decese. Practic, protecția față de infecție chiar la varianta Omicron să zicem că nu este atât de exprimată, cât este exprimată protecția față de apariția formelor grave și față de decese. Și până la urmă cred că asta contează: ca oamenii să nu dezvolte forme grave, să nu solicite foarte mult sistemul de sănătate și să nu se înregistreze decese.”, a declarat medicul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

publicitate ziar expresb 1000x100

Numărul celor care ajung în spital este mai mic decât în valurile precedente, confirmă și medicii infecționiști. O explicație strict pentru comuna Dumbrăvița ar fi numărul mare de tineri care e foarte probabil să fi petrecut în grupuri mari la sărbătorile de iarnă.

„Cred că marea majoritate a celor infectați sunt cei care săptămânile trecute au fost plecați în concedii în străinătate sau au petrecut aici, în grupuri mai mari. Această categorie, în general, este categoria tinerilor. Chiar și în Dumbrăvița, persoanele care stau sunt, cele mai multe, tinere. Pe de altă parte, cred că este o zonă destul de aglomerată, ceea ce favorizează contaminarea. Vom vedea în următoarele săptămâni dacă teoria mea se confirmă pentru că eu cred că din acest motiv noi avem în spitalul nostru foarte puține cazuri. La 10.000 de infectări pe zi, când am fost în valul 4, noi eram cu spitalele aproape pline, pe când acum avem puține cazuri. Și noi ne-am pus problema de ce. Și îmi explic prin faptul că marea majoritate a celor care în acest moment, al debutului valului 5,  sunt persoane tinere care nu au comorbidități și fac forme ușoare de boală.”, a explicat și medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

O situație similară în ceea ce privește comuna Dumbrăvița s-a înregistrat și în toamna anului trecut. La această dată, rata de infectare în Timiș este de 3,32/mie. A doua localitate, după Dumbrăvița, cu incidență mare în județ este Moșnița Nouă – 9,16 la mia de locuitori. Incidențe peste 3 la mie se înregistrează în 20 de localități din județ.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/