Luna octombrie i-a surprins pe sătenii din Caraș-Severin cu grădinile ticsite de fructe, dar și cu mult dezinteres în ceea ce privește recoltarea acestora.
Producția de fructe din această toamnă a fost una deosebit de bogată la nivelul întregului județ. Cu toate acestea, sătenii nu par foarte bucuroși la vederea ,,munților” care zac în livezi. În satul Iabalcea, de exemplu, merele au ajuns dulceață în containerele de pe marginea drumului și nu în borcanele din cămară. Tot acolo, dealurile sunt pline de livezi părăsite, unde merele se coc unele peste altele la soare.
Risipa de fructe din această toamnă se datorează, spun sătenii, lipsei de producători autorizați interesați să cumpere de la ei. Tone din bogățiile naturii se strică toamnă de toamnă în livezi. În lipsa unor investitori cărora să le vândă recoltele, sătenii au ales să le lase să se strice.
Soluția stă în mâinile oamenilor
Dincolo de așteptările oamenilor, Direcția Agricolă Caraș-Severin susține că lenea și dezinteresul este factorul principal în risipa anuală de fructe. ,, Direcția Agricolă nu poate să dirijeze fructele oamenilor. Nu mai există plantații, ci grădini personale. Noi, ca Direcție, nu avem ce face. Sătenii trebuie să se organizeze în grupuri de producători”, a declarat Mariana Brujan, șef serviciu la Direcția Agricolă Caraș-Severin.
Instituția a organizat în decursul timpului mai multe întâlniri prin care oamenii au fost familiarizați cu ce anume presupune organizarea colectivă la nivelul satului, lucru care le-ar aduce bani și în primul rând ar diminua considerabil risipa de fructe. Specialiștii susțin că marile supermarketuri din județ ar fi interesate să cumpere fructe la nivel local, direct de la distribuitorii din județ.
Totuși, magazinele nu vor fi interesate niciodată de produsele vânzătorilor ambulanți. Existența grupurilor organizate este esențială. ,, Sunt multe fructe. Am demarat mai multe întâlniri cu oficialii satelor din județ, să îi inițiem pentru ca ulterior ei să se organizeze în grupuri de producători. Astfel nu am mai vorbi despre risipă. Nu există în Caraș niciun grup de producători. Oamenii nu doresc totul la grămadă. În felul acesta nu sunt interesate nici supermarketurile. Nu o să cumpere nimeni de la domnul Ion din grădină zece kilograme de mere. Magazinele sunt interesate să cumpere fructe eco din județ, dar în cantități mari, de la grupuri autorizate. Sincer, satelor le mai trebuie și oameni cu minte”, a mai menționat Mariana Brujan.