Dublu Centenar la Caransebeș, cu prilejul organizării Cercului Pedagogic al Profesorilor de Limba și Literatura Română

La Colegiul Național „Traian Doda” din Caransebeș, sub înaltele și solemnele auspicii ale sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, s-a desfășurat, zilele trecute, Cercul Pedagogic al profesorilor de Limba și Literatura Română cu titlul „România 100 – 100 de ani de școală Caraș-Severineană”. Locația nu a fost aleasă întâmplător, deoarece anul 2018 marchează deopotrivă împlinirea a 100 de ani de la înființarea Societății de lectură „Nicolae Iorga” la prestigiosul colegiu caransebeșean.

În cinstea aniversării dublului centenar, în sala amfiteatrului gazdele au oferit un adevărat spectacol artistic la care au participat elevii talentați ai colegiului, pregătiți de dascăli inimoși. Toți invitații au fost întâmpinați cu semne de carte tricolore care amintesc de ambele centenare sărbătorite. Momentul artistic a debutat cu intonarea a trei cântece emoționante – Imnul României, „Treceți, batalioane române, Carpații!”, „Nu uita că ești român!” – interpretare realizată de elevii corului „Ecumenica”, sub atenta coordonare a doamnelor profesoare Dorina Coste și Oltea Fontul. A urmat un emoționant moment folcloric în interpretarea lui Chiriac Claudiu (clasa a XII-a D) și a Nicolei Botoș (clasa a XI-a A). De la exprimarea sentimentelor prin cântul popular, s-a trecut la varianta folk, prin intermediul elevelor Sorina Dumitru și Simina Franț (clasa a XII-a A).

De la aniversarea a 100 de ani de existență a unei Societăți de lectură nu putea lipsi un momentul specific în care trei eleve au realizat câte o prezentare de carte: Antonia Cioancă (clasa a XII-a D) a prezentat romanul „Drumul către libertate al scriitoarei Yeonmi Park, Teodora Tat, romanul „Iubirea care a rupt lumea în două”, iar Iudita Caraiman, romanul „O mare de lacrimi”, de Ruta Sepetys. Nu puteau lipsi dansurile populare de la o aniversare națională românească, astfel că grupul „Zestrea gugulanilor” a interpretat o suită alertă pe măsura sufletului generos al bănățenilor.

Doamna prof. dr. Maria Frențiu a avut apoi o intervenție foarte documentată în care a prezentat momentul istoric al înființării Societății de Lectură „Nicolae Iorga” la Colegiul Național „Traian Doda” din Caransebeș, etapele derulării activității sale culturale și, nu în ultimul rând, a vorbit cu multă pasiune despre oamenii care au animat această mișcare culturală românească. A fost menționat, spre exemplu, Traian Doda care a militat cu multă determinare pentru înființarea la Caransebeș a unei școli gimnaziale cu predare în limba română. Ajutată de elevi profesoara Maria Frențiu a cercetat arhivele din Caransebeș și anuarele colegiului, urmând ca rezultatele acestei cercetări să fie publicate într-o broșură la o editură prestigioasă din țară.

„Cu multă pasiune, doamna profesoară a ținut o emoționantă pledoarie pentru păstrarea inteligenței românești în țară, în condițiile unui exod fără precedent, datorat așa-numitului «imperialism cultural» (Mircea Martin) tot mai activ și virulent. Cu ocazia acestei duble sărbători, locale și naționale, nu putem decât să luăm aminte la faptele eroice ale înaintașilor noștri în plan cultural și istoric, să veghem ca moștenirea lor să nu se irosească în negura vremurilor, ci să parvină generațiilor viitoare și să ne gândim că tot ceea ce facem (sau nu facem) în prezent va avea ecou în conștiința posterității”, ne-a declarat Liliana Danci, profesor de limba și literatura română.

Cu prilejul acestei mari sărbători de suflet, dascălii de Limba și Literatura Română din Caransebeș și din împrejurimi au transmis, la finalul manifestării, gândurile lor de bine:

LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!

La munți ani, Societatea de Lectură „Nicolae Iorga” Caransebeș!


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/