DSVSA Caraș-Severin: Testarea cărnii de porc este obligatorie!

carne de porc

Grijă mare de unde vă aprovizionați pentru sărbători. Inspectorii sanitari-veterinari recomandă o serie de măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

Pentru prevenirea unor posibile îmbolnăviri sau infestări cu parazitul Trichinella Spiralis la om, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin recomandă consumatorilor să cumpere produse alimentare numai din unități sau spații autorizate sanitar-veterinar. O altă recomandare fermă venită din partea reprezentanților DSVA este ca porcii sacrificați în gospodăria proprie să nu fie consumați până nu se obține, de la medicul veterinar, rezultatul examinării pentru Trichinella Spiralis. Recomandarea este valabilă și pentru carnea obținută de la porcii mistreți.

„Pentru prevenirea unor posibile îmbolnăviri sau infestări cu parazitul Trichinella Spiralis la om, prin consumul cărnii provenite de la porcii crescuți în gospodăriile populației, examinarea trichineloscopică este obligatorie. Carnea de porc rezultată în urma sacrificărilor la nivelul gospodăriilor populației, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, este destinată consumului familial, fiind interzisă comercializarea acesteia și a produselor din carne de porc rezultată. Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin, precum și medicii veterinari de liberă practică împuterniciți vor elibera proprietarilor sau vânătorilor care se prezintă cu probe pentru examinarea cărnii de porc, domestic sau mistreț, destinată consumului propriu, o dovadă scrisă ce cuprinde rezultatul examinării.”, spune Pavel Borchescu, șeful DSVSA Caraș-Severin.

Reamintim că pe raza județului au fost descoperite două focare de trichineloză, luna aceasta. Acestea au fost confirmate în două gospodării din satul Câmpia, comuna Socol, la patru porci.