DSVSA Caraș-Severin: Atenție cum păstrați și de unde cumpărați alimentele în sezonul cald!

produse supermarket

În sezonul cald, crește riscul alterării alimentelor şi, implicit, al apariției toxiinfecțiilor alimentare.

În acest context, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin recomandă populaţiei ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele şi locurilor de unde acestea sunt cumpărate.

Consumatorilor li se recomandă, așadar, să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar, unitățile de acest gen, explică DSVSA, oferind garanţia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă.

O altă recomandare oferită de inspectorii sanitari-veterinari privește depozitarea și păstrarea alimentelor de origine animală, care după cumpărare trebuie ținute în frigider, la temperaturi optime.

Pentru carne refrigerată, lapte, produsele din lapte şi ouă se recomandă o temperatură între 0˚C +4˚C, iar pentru carnea congelată o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -12˚C. Nu trebuie neglijată nici perioada de valabilitate a produselor, acestea nu trebuie păstrate sau consumate dacă au termene expirate, chiar dacă au fost păstrate la rece. De asemenea, este bine de reținut că produsele care au fost decongelate nu trebuie recongelate pentru a fi preparate sau consumate ulterior. Un amănunt important este și acela că alimentele alterate trebuie îndepărtate, acestea fiind o sursă de contaminare pentru celelalte alimente.

Într-o altă ordine de idei, Directia Sanitară Veterinară şi pentru Siguraţa Alimentelor Caraș-Severin dă asigurări că va sta cu ochii pe agenții economici pentru ca aceștia să respecte normele sanitare impuse de legislația în vigoare.

„Vom fi prezenți pentru a verifica condițiile de manipulare, depozitare şi transport a produselor de origine animală în toate unitățile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi, în mod special, a produselor perisabile, precum carne preparată şi carne tocată, peşte, ouă, lapte şi produse din lapte. De asemenea, ne vom asigura că agenții economici nu vor expune pentru vânzare produse de origine animală în locuri sau spaţii care nu asigură temperaturi adecvate şi condiţii de igienă corespunzătoare. În cazul în care se vor găsi produse de origine animală alterată sau depreciată, întreaga cantitate va fi confiscată și distrusă. Nu în ultimul rând, vom face controale în trafic, pentru a ne asigura că transportul produselor alimentare se face cu respectarea temperaturii adecvate”, spune dr. Pavel Borchescu, directorul DSVSA Caraș-Severin.

Consumatorii pot sesiza nereguli din domeniul siguranței alimentelor, apelând gratuit, din orice rețea de telefonie, numărul de telefon al Call Center-ului ANSVSA: 0800 826 787.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/