DSP Caraș-Severin avertizează: medicamentele expirate nu se aruncă oriunde!

dsp caras-severin
untitled design set 970x90 px

Pentru asta, spitalele au obligația să asigure recipiente speciale. Doar spitalul din Reșița s-a conformat.

Prin instrucțiunea nr. 6226/04.04.2024 a Ministerului Sănătății, spitalele au obligația să asigure recipiente speciale, amplasate în zone accesibile, pentru ca cetățenii să poată aduce medicamentele expirate sau cu termenul de valabilitate aproape de expirare. Spațiul în cauză trebuie să fie acoperit și păzit fizic sau cu ajutorul camerelor video. În acest sens, Direcția de Sănătate Publică trece la controale.

Din informarea făcută de Direcția de Sănătate Publică la solicitarea Express de Banat, am reținut că primul spital unde se vor face controale este municipalul din Caransebeș. Unitatea spitalicească a fost înștiințată de DSP, prin adresa nr. 3159/17.04.2024, asupra normelor legale privitoare la obligația amintită. Din aceeași sursă, reținem că singurul spital din județ care a amenajat un asemenea spațiu este Spitalul Județean de Urgență din Reșița. „Urmează ca toate celelalte spitale din județ să amenajeze puncte de colectare. În acest sens, Inspecția Sanitară de Stat din cadrul DSP Caraș-Severin a demarat controale, pentru a se stabili termene de conformare ale unităților, privind amenajarea punctelor respective”, se arată în documentul DSP.

publicitate ziar expresb 1000x100

Pe această cale, DSP informează cetățenii că aruncarea medicamentelor expirate la tomberoanele obișnuite este interzisă pentru a nu pune în pericol sănătatea celorlalți. De aceea, se impune necesitatea distrugerii în condiții controlate evitând astfel riscul ca medicamentele să fie folosite în alte scopuri sau chiar ingerate fără control, fapt care poate duce la pericole reale în rândul cetățenilor.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/