Este înscrisă la Accademia Tennis Plebiscito din Padova, iar rezultatele mereu în creștere, nu au întârziat să apară.
A câștigat numeroase concursuri de tenis la categoria sa de vârstă, 12 ani, secretul constând într-o pregătire asiduă, atât pe terenul de tenis cât și la sala de antrenamente. În ciuda vârstei fragede, Antonia demonstrează o maturitate și o perseverență rar întâlnite, remarcate în special de către cei care au primit-o în mijlocul lor, la Accademia din Padova. A ajuns în Italia cu părinții, după ce aceștia au decis că e cea mai bună cale de urmat pentru micuța campioană.
Mama, Mirela Bondoc, amintește de rezultatele obținute în ultima perioadă, ceea ce o face să fie extrem de mândră de fiica ei: „este clasată printre primele 10 jucătoare de tenis din Italia, la categoria ei de vârstă, fiind antrenată de Andrea Mantegazza. Deși are doar 12 ani și două luni, a intrat la o treaptă superioară, U14. Și de anul acesta, pe baza clasificărilor bune, neobișnuite la această vârstă, i s-a acordat dreptul de a juca și în serie C, pe echipe. Cam așa, ca la fotbal. Despre rezultatele de anul trecut, care a fost extrem de prolific, ar fi de menționat că a câștigat turneele U12, U14 Green Garden și Young Boys Panathon Tournament, apoi cel mai greu turneu, Tennis Trophy U12, desfășurat la Roma. A jucat cu cinci sportive valoroase și nu a pierdut niciun set.
De asemenea, a câștigat turneul U12,14 la Clubul Paladio-Vicenza. Apoi, sunt de evidențiat o seamă de alte prezențe: la turneul pe echipe Plebiscito, unde au fost echipe din întreaga Italie, Cupa Belardineli, Cupa Mario Moretti, numeroase participări la turneul de Tenis Open din Veneto, Turneul Master Final Kinder Trophy, Master Finale Next Gen-Torino și desigur, turneele de tenis din circuitul Europa U12, desfășurate în: Croația, Italia (Trieste, Forli), Austria, Slovacia. Acestea sunt cele mai importante participări la turnee mari. Au mai fost și altele, dar nu atât de însemnate.”
La categoria reușite maxime, trebuie notată și prezența Antoniei Stephany Bondoc la turneul internațional de tenis masters organizat de „Rafa Nadal Tennis Academy” – Manacor, Insulele Baleare – Spania.
De fapt aceasta vine ca o recompensă pentru rezultatele foarte bune obținute și a însemnat o săptămână de pregătire la renumita Academie, o săptămână cadou, din partea Federației Italiene de Tenis, alături de copii-performeri din toată lumea.
Părinții Antoniei au apreciat energia, caracterul vulcanic, valorificând neastâmpărul, dorința permanentă a fetiței pentru mișcare. „A început tenisul la patru ani și jumătate cu antrenoarea Petronela Borca, făcând în paralel și ski și tenis. Mai apoi l-am descoperit pe antrenorul David Radu, care ne-a atras cu metoda lui de a face să te simți ca o familie. Antonia a mers foarte bine, a crescut mult în valoare, și în vârstă, iar noi ca foști sportivi, am apreciat potențialul ei și ne-am dorit să o valorizăm mai mult, văzând că are înclinații și că poate fi o bună sportivă.
Orice sport ar face. Atunci nu ne-am gândit că ar putea să obțină asemenea performanțe. Așa că, am mers mai departe, la antrenorul Bogdan Peia, fost sportiv reșițean cu performanțe notabile, stabilit la Timișoara. Mergeam de trei ori pe săptămână la Banu Sport, acolo unde antrenează. Ne-a fost foarte greu atunci, mai ales că Antonia începuse școala la Reșița, la secția germană a Liceului „Diaconovici-Tietz”. Chiar dacă în familie nu vorbim limba, am dorit să-i dăm ei această șansă. Ne-a fost tare greu, dar ne-am spus așa, că viața de sportiv cere sacrificii…”
Pentru că el, norocul, s-a ivit exact într-o vacanță de vară pe când se afla cu familia în Italia, la mare, pentru o cură de soare, apă, aer, numai bună de vindecat alergiile care i-au creat probleme de-a lungul anilor. „Auzisem noi că în stațiunea Sottomarina e un aer ozonat, special, și ne-am dus acolo. Într-o bună zi, înainte să mergem la plajă, la ora 7 dimineața, Antonia se antrena pe teren alături de tatăl ei. Și a văzut-o un «talent scouter», un descoperitor de talente, Fabrizio Calderone. Surprins de felul în care se mișca pe teren, de tenacitatea de care dădea dovadă la ora aceea matinală, a invitat-o să susțină niște probe.”
Iar de aici, vă puteți imagina ce înseamnă deciziile favorabile luate de părinții care au hotărât să joace totul pe o carte, cotind puternic în viață, dându-i Antoniei șansa unei deveniri de campioană.
„Am luat o decizie imediată, am lăsat totul acasă și am plecat cu două genți pe umăr, gândind la binele Antoniei. Părea o nebunie, dar am făcut-o fără să ne sperie riscul. Aici, ea pare să fie un pic favorizată, pentru că nimeni, niciodată în istoria clubului, nu a avut asemenea rezultate la categoria ei de vârstă. Beneficiază de facilități deosebite pentru pregătire fizică, recuperare și relaxare. Antonia este mereu cu un chef de joc fantastic, e plină de energie. Cei de aici spun că încă nu au întâlnit așa ceva. Este extraordinară și muncește enorm.”
De mai bine de doi ani, familia Bondoc s-a stabilit la Padova, acolo unde talentata sportivă s-a integrat perfect la Accademia de Tennis Plebiscito. S-a integrat și la școală, chiar dacă la început nu cunoștea limba italiană. În două luni, a recuperat. Este elevă în clasa a VI-a și a ajuns la performanța de a fi a doua din clasă la învățătură. Mărturisește că disciplina favorită este matematica, pentru că „și în tenis e nevoie de matematică. Să gândești logic și mai ales să intuiești matematic ce urmează să se întâmple pe teren, ca să poți lua decizia bună.”
„Personal trainer” calificat, Mirel Bondoc este preparatorul, omul din umbră, cel care a pus umărul la succesul campioanei. Foarte strict pe teren, în sala de sport, la antrenamente, știe că rezultatele meritorii se obțin cu foarte multă muncă. Pasionat de ceea ce face, își motivează fiica pas cu pas, așa cum la rându-i a învățat (mai demult) lecția performanței de la antrenorii săi de box.
„Noi am devenit o echipă și ne dedicăm 100%, Antoniei”, mărturisește Mirela Bondoc. „Eu mă ocup de partea de nutriție, suplimente, tot ce înseamnă alimentație personalizată și pe lângă asta, mă ocup cu organizarea participării la turnee, de contacte și tot ce ține de zona aceasta administrativă. Tenisul este un sport individual extrem de costisitor care implică foarte multe cheltuieli și de aceea vrem să găsim sponsori. Rămâne de văzut ce ne rezervă viitorul, oricum, rămânem uniți în jurul acestui ideal…”
E clar că doar munca în echipă poate face ca visul să funcționeze. Mult succes îi dorim Antoniei Bondoc, descoperită la Reșița și strălucitoare în tenisul italian!