Sute de hectare de teren sunt pârjolite de incendiile izbucnite pe raza județului. Misiunea forțelor de intervenție este una de durată și extrem de dificilă, din cauza zonei greu accesibile care condiționează accesul mijloacelor de mobilitate terestră în aria de manifestare.
Creșterea numărului de incendii de vegetație a impus, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic” Caraș-Severin, luarea de măsuri suplimentare pentru monitorizare, prevenire și intervenție.
Astfel, în cursul acestei dimineți, informează reprezentanții ISU „Semenic”, elicopterul SMURD din cadrul Punctului Aeromedical Caransebeș execută misiuni de recunoaștere în mai multe zone afectate din județ. Informațiile colectate sunt transmise echipajelor de intervenție la sol și aeronavei Spartan a Ministerului Apărării Naționale, care va executa misiuni de stingere aerian, în zona Cheile Bedinei, Dobraia – Parcul Național Domogled.
Pentru gestionarea situației operative, forțele din cadrul subunităților ISU Caraș-Severin, alături de lucrători ai ocoalelor silvice și din cadrul serviciilor voluntare pentru situații de urgență intervin pentru stingerea mai multor incendii de vegetație, litieră și fond forestier, în zona Parcului Național Domogled- Valea Cernei, Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița, Sichevița, Doman și Lupac.
„Misiunea forțelor de intervenție este una de durată și extrem de dificilă, din cauza zonei greu accesibile care condiționează accesul mijloacelor de mobilitate terestră în aria de manifestare”, transmit reprezentanții ISU „Semenic”.
Echipaje mixte formate din pompieri, jandarmi și polițiști de frontieră desfășoară acțiuni de patrulare pentru informarea populației și prevenirea arderilor necontrolate. În aceste misiuni sunt folosite drone cu ajutorul cărora sunt survolate zone de risc din proximitatea zonelor urbane din județ. În contextul actual, reprezentații ISU „Semenic” Caraș-Severin fac apel la responsabilitate, precizând că adoptarea unui comportament preventiv poate salva vieți și bunuri. De asemenea, cetățenii sunt rugați să apeleze numărul unic de urgență 112, în cazul în care observă un incendiu.
Totodată, ISU „Semenic” reamintește cetățenilor că arderea vegetației uscate este interzisă prin lege. Nerespectarea prevederilor legale constituie contravenție și se sancționează cu amenzi de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice.