Drumeții în natură, aproape de Timișoara. Pe bicicletă sau la pas, trasee spectaculoase așteaptă să fie descoperite

Primăvara este anotimpul perfect pentru a începe călătoriile scurte, dar în siguranță și aproape de casă. Normalitatea acelor acțiuni care ne fac plăcere tuturor poate fi păstrată chiar și acum, prin drumețiile în pădurile și satele pitorești ale județului Timiș. Fie că alegeți o plimbare cu bicicleta, fie că vă luați rucsacul în spate și vă înarmați cu încălțări comode, infinite locuri așteaptă să fie descoperite în excursii de o singură zi. 

Asociația pentru Dezvoltarea Turismului promovează 11 trasee potrivite pentru plimbările cu bicicleta. Printre acestea, ruta Timișoara-Pădurea Bistra-Urseni (cu o lungime de 30 km) sau traseele de la Pădurea Verde cu patru rute de dificultăți diferite, lângă Grădina Zoologică.

Un alt traseu trece prin Giroc până în Lunca Timișului, pe o distanță de aproape 23 km. În drum puteți vizita Mănăstirea Șag-Timișeni, treceți prin pădurea Giroc și pe digul râului Timiș, prin Lunca Timișului, cu întoarcere pe la cantonul pădurii Giroc și revenire în sat. O altă rută pornește din satul Gelu, comuna Variaș, trece prin Satchinez, unde se poate vizita Rezervația naturală ornitologică Mlaștinile Satchinez, după care se ajunge în Variaș.

Pe ruta Lugoj-Criciova-Fârdea-Traian Vuia, iubitorii plimbărilor cu bicicleta pot vizita Cetatea Jdioarei, Cascada Cornet, Peștera „Nelu Baloș”, Lacul Surduc sau Muzeul Traian Vuia. Puteți descoperi aici toate rutele propuse de Asociația pentru Turism Timiș.

Frumusețile din Țara Făgetului

„Eu mi-aș dori foarte tare ca oamenii să redescopere Munții Poiana Ruscă. La o oră și unpic de Timișoara, adică la coborârea de pe autostradă la Margina, la Românești vor putea descoperi brațele Begăi, spectaculoase trasee de bicicletă sau de drumeție. Pe stânga, cum se urcă de la Românești către Poieni Strâmbu, pot vedea Mănăstirea Românești, la doi pași de șoseaua principală, pot intra în satul de poveste, satul de altădată cu case foarte frumoase, pastelate, Fărășeștiul. Urcând mai spre munte, la Pietroasa pot urca la Peștera Albastră, unică în România, cu un colorit fenomenal, numai că trebuie să ai o anumită pregătire fizică pentru a intra în peșteră. Urcând spre Crivina, vor putea găsi cea mai frumoasă biserică de lemn, cea mai veche din Banat, 1676, o biserică recent acoperită și a cărei părți exterioare a fost refăcută. La Poieni mai e o biserică din secolul XVIII și urcând spre munte vor găsi Povestea Măresei și Cascada Șopot care, credeți-mă, este fenomenală.”, a spus profesorul Iosif Martinescu.

Accesul la Cascada Șopot se face prin satul Poieni, iar traseul spre cascadă pleacă de la tabăra școlară şi se parcurge în amonte, pe drumul forestier spre satul Bătrâna. Drumul a fost vechiul traseu de mocăniță ce mergea de la Margina la Poiana Lungă. După aproximativ 2 km, se intră în pădure pe malul stâng al râului Şopot. Pe celălalt mal al râului se trece pe un podeţ din trunchiuri de copaci, numit şi Puntea Vie.

Traseul prin pădure este uşor şi relaxant.

„Asociația a făcut cărarea extrem de facilă, în 10-15 minute se poate ajunge sub cascadă. Acolo este o frumoasă priveliște, am făcut și un pod de belvedere, pe tot traseul sunt mese în poieni, unde se poate servi masa. Dacă timpul permite se poate ajunge chiar la Bătrâna, un sat fenomenal care amintește de Bucovina prin casele de lemn și Pietrele Colhului, asemeni Sfinxului din Bucegi, un ansamblu de pietre în plină natură. Eu le spun Ciclopii adormiți ai Banatului, o drumeție de 5 km dus, 5 km întors, este un panou informativ.”, a povestit Iosif Martinescu.

Există variante și pentru cei care vor să se aventureze pe trasee ceva mai dificile.

„De la Valea lui Liman se poate trece pe Valea Șasa, e un traseu în munte la fel de frumos. Peste tot, susurul apei cristalinei a Begăi vă însoțește pe tot drumul. La Luncani s-a făcut acel drum agricol, vestitul Transluncani, foarte des vizitat în acești ani. Se pot vizita cele două vârfuri cele mai înalte din Timiș, Rusca și Padeșul. Nu trebuie o pregătire fizică nemaipomenită să ajungi pe munte. Ultima dată cu un grup de turiști chiar cu un copil de 5 ani am urcat pe Rusca fără nicio problemă.”, a povestit Iosif Martinescu.

Foto: discovertimis.ro, Facebook/Iosif Martinescu, amazingromania.net, expro360.ro

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/